Judiciary

Q.1: Which of these following statements are correct?

i. High Court is the apex court of India.

ii. Judiciary solves disputes between states only.

iii. PIL can be filed by any person or organisation.

a) i and ii

b) only iii

c) None

Q.2: Article ____ of Constitution on the Right to Life includes Right to food.

a) 19

b) 20

c) 21

Q.3: ‘______’ means something more than mere animal existence.

a) Life

b) Justice

c) Both

Q.4: ________ law deals with any harm or injury to rights of individuals.

a) Criminal

b) Civil

c) Corporate

Q.5: Which of these courts is also known as “Trial Court”?

a) High Court

b) Subordinate Court

c) Supreme Court

https://amzn.to/2WMRo3H

Q.6: The High Court of Delhi came up in _______.

a) 1862

b) 1960

c) 1966

Q.7: A person can appeal to a higher court if they believe that the judgement passed by the lower court is not just. This is ____________ system.

a) Appellate

b) Judicial review

c) Dispute Resolution

Q.8: ___________ was the predecessor of Supreme Court.

a) Parliament

b) Presidency Court

c) Federal Court of India

Q.9: Who is the final interpreter of the Constitution?

a) Judiciary

b) Executive

c) Legislative

https://amzn.to/3rmr9iu

Q.10: The courts that most people interact with are called ________.

a) Supreme Court

b) High Courts

c) Subordinate Courts

Answers:

1. b

2. c

3. a

4. b

5. b

6. c

7. a

8. c

9. a

10. c

https://amzn.to/2KyqLgc

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: