Linear Equations

Q.1: Which of the following is not a linear equation?

a) y + 1 = 0

b) 5x + 1 ≥ 8

c) 4x – 9 = 10

Q.2: The solution of 2x – 7 = 3 is _______.

a) (-5)

b) 5

c) (-2)

Q.3: Find the solution of 4 ( x – 7) = 3x + 7

 a) 35

b) 15

c) 41

Q.4: A linear equation has __________ for its solution.

a) fraction

b) decimal

c) rational number

Q.5: The perimeter of a rectangle is 54 m. If its length is ‘x’ and breadth is half of length, then find the length and breadth.

a) 36 and 18

b) 18 and 9

c) 27 and 18

Q.6: The highest power of the variable in linear equation is _______.

a) 0

b) 1

c) 2

Q.7: In the equation 5x – 8 = 2x + 10, the value of x = _____

a) 2/3

b) 4

c) 6

Q.8: The ratio of two numbers is 5:2. If their difference is 51, then find the smaller number.

a) 14

b) 24

c) 34

Q.9: Find the value of y in 7y – 9 = 12

a) 7/3

b) 3/7

c) None

Q.10: The present age of Shalu’s mother is three times Shalu’s present age. If the sum of their ages is 60, then find Shalu’s age.

a) 20

b) 15

c) 18

Answers:

1. b

2. b

3. a

4. c

5. b

6. b

7. c

8. c

9. c

10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: