Public Facilities

Q.1: The Constitution of India recognises the right to water as being a part of the Right to Life under Article ______.

a) 15

b) 21

c) 2

Q.2: The Constitution guarantees the Right to Education for all children between the ages of _______.

a) 6-14

b) 5-12

c) 4-18

Q.3: ___________ is responsible for providing public facilities to all.

a)  Government

b) Judiciary

c) Corporate

Q.4: According to the standard set by Urban Water Commission, the supply of water per person in an urban area in India should be about _______ litres per day.

a) 120

b) 150

c) 135

https://amzn.to/2JpyVXI

Q.5: ___________ is a/are must in prevention of water-borne diseases.

a) safe drinking water

b) sanitation

c) both

Q.6: In ________ areas, water is needed for both human use and for use by cattle.

a) rural

b) urban

c) none

Q.7: Government budget is presented in ________.

a) Supreme Court

b) Red Fort

c) Parliament

Q.8: The main source of revenue for government is ________.

a) taxes

b) bank interest

c) none

Q.9: Which of these is an important characteristic of public facilities?

a) It should be more than basic cost

b) Its benefit can be shared by many people

c) It is limited to certain areas only

Q.10: ____________ is an account of the expenses made by the government on several programmes in the past year and how much it plans to spend in the coming year.

a) Gazette

b) Budget

c) Both

https://amzn.to/3rDda8i

Answers:

1. b

2. a

3. a

4. c

5. c

6. a

7. c

8. a

9. b

10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: