Body Movements

Q.1: The framework of all bones in our body are called _________.

a) nerves

b) joints

c) skeleton

Q.2: The change in the position of any part of the body with respect to its axis is called _________.

a) locomotion

b) movement

c) both

Q.3: There are _______ pairs of ribs in our body.

a) 12

b) 24

c) 10

Q.4: Our upper arm has only one bone called ________.

a) ulna

b) shoulder

c) humerus

Q.5: Our upper leg has only one bone called _________.

a) fibula

b) femur

c) ulna

Q.6: There are ______ types of girdle.

a) 3

b) 2

c) 5

Q.7: Bones are joined by tough, flexible bands of elastic tissues called _________.

a) tendons

b) ligaments

c) humerus

Q.8: ___________ joints do not allow any movement between the bones.

a) fixed

b) movable

c) none

Q.9: The ends of bones forming a joint is lined with a layer of tough and elastic tissue called ________.

a) ligaments

b) tendons

c) cartilage

Q.10: A child has more bones than an adult person.

a) true

b) false

Q.11: The joint, where our neck joins the head, is a __________ joint.

a) hinge

b) gliding

c) pivot

Q.12: The number of muscles varies from ______ to ______ in the human body.

a) 656, 800

b) 700, 850

c) 250, 300

Q.13: An earthworm has a long cylindrical body made up of many ________ joined end to end.

a) segments

b) bones

c) muscles

Q.14: Red and white blood cells are made inside the _________.

a) cartilage

b) tendons

c) bone marrow

Q.15: Backbone is made up of _____ small ring-shaped bones called vertebrae.

a) 40

b) 12

c) 33

Q.16: __________ is the longest bone in our body.

a) fibula

b) ulna

c) femur

Q.17: The bones of the legs are joined to the spine by _________.

a) shoulder girdle

b) hip girdle

c) both

Q.18: The skeleton of an adult human is made up of ____ bones.

a) 300

b) 206

c) 251

Q.19: The foot of snail produces a slimy substance called _______.

a) mucus

b) resin

c) blood

Q.20: The shape of body of fish is __________.

a) cuboidal

b) streamlined

c) spherical

Answers:

  1. c
  2. b
  3. a
  4. c
  5. b
  6. b
  7. b
  8. a
  9. c
  10. a
  11. c
  12. a
  13. a
  14. c
  15. c
  16. c
  17. b
  18. b
  19. a
  20. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: