Rise Of New Ideas And Religion

Q.1: The __________ discuss about order of world, creation of man, meditation and truths about life and death.

a) Upanishads

b) Vedas

c) Pitakas

Q.2: ___________ is the main teachings of Buddha in the form of eight-fold path.

a) Ahimsa

b) Pitakas

c) Ashtangika marg

Q.3: Upanishads were composed around ______ BCE.

a) 500

b) 600

c) 700

Q.4: The word __________ literally means ‘sitting near’ a guru or a teacher who is revered.

a) Upanishad

b) Ahimsa

c) Nirvana

Q.5: A speech on religious subject is known as ________.

a) sermon

b) teachings

c) advice

Q.6: The Upanishadic thinkers were mostly ___________.

a) kings

b) brahmins

c) both

Q.7: __________ was a famous woman thinker, who actively participated in debates held in royal courts.

a) Jabala

b) Gargi

c) Laxmibai

Q.8: __________ was the son of Uddalaka.

a) Svetaketu

b) Satyakama Jabaala

c) Ashoka

Q.9: The story about Uddalaka is from ____________ Upanishad.

a) Mundaka

b) Brihadaranyaka

c) Chandogya

Q.10: The ________ controlled religion and became powerful.

a) Vaishyas

b) Kshatriyas

c) Brahmins

Q.11: ___________ were exploited and ill-treated by the other three castes.

a) Brahmins

b) Vaishyas

c) Shudras

Q.12: Which sect gave equal status to all, regardless of their varna?

a) Buddhism

b) Jainism

c) Both

Q.13: Buddha gave his first sermon in ________.

a) Kushinagar

b) Sarnath

c) Bodh Gaya

Q.14: Gautama Buddha was born about ________ years ago.

a) 1500

b) 2000

c) 2500

Q.15: The Buddha taught in __________, the language of the ordinary people, so that everybody could understand his message.

a) Pali

b) Sanskrit

c) Hindi

Q.16: __________ can be obtained by following a balanced life.

a) Moksha

b) Nirvana

c) Both

Q.17: Buddha attained enlightenment under a peepal tree at _________.

a) Sarnath

b) Bodh Gaya

c) Kushinagar

Q.18: Buddha means ‘____________’.

a) The wise one

b) The kind one

c) The strong one

Q.19: ________________ was the 24th and the last tirthankara.

a) Buddha

b) Vardhamana Mahavira

c) Rishabhadeva

Q.20: ___________ is the rule book of Buddhist sanghas.

a) Vinaya

b) Sutta

c) None

Q.21: _____________ was a highway robber, who became a Buddhist monk after his encounter with Gautama Buddha.

a) Angulimala

b) Svetaketu

c) Uddalaka

Q.22: Mahavira was born at ______________.

a) Sarnath

b) Kundagrama

c) Varanasi

Q.23: Mahavira was regarded as _________ ( the great conqueror ).

a) Jina

b) Jain

c) None

Q.24: Mahavira renounced home at the age of _____ and went to live in a forest.

a) 25

b) 30

c) 35

Q.25: Mahavira taught in ________, a language that was common and spoken by majority.

a) Prakrit

b) Hindi

c) English

Q.26: ____________ prepared grammar for Sanskrit.

a) Panini

b) Ashoka

c) Mahavira

Q.27: The system of ashramas was developed by __________.

a) Buddhists

b) Jains

c) Brahmins

Q.28: The ______________ is the sect of Jains, who wear white clothes only.

a) digambars

b) svetambaras

c) None

Q.29: The teachings of Mahavira are available in written form in __________ in Gujarat.

a) Surat

b) Bharuch

c) Vallabhi

Q.30: The monks lived in ____________.

a) palaces

b) huts

c) viharas

Answers:

  1. a
  2. c
  3. b
  4. a
  5. a
  6. c
  7. b
  8. a
  9. b
  10. c
  11. c
  12. c
  13. b
  14. c
  15. a
  16. c
  17. b
  18. a
  19. b
  20. a
  21. a
  22. b
  23. a
  24. b
  25. a
  26. a
  27. c
  28. b
  29. c
  30. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Rise Of New Ideas And Religion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: