Cell – Structure And Functions

Q.1: ____________ coined the term ‘cell’.

a) Louis Pasteur

b) Albert Einstein

c) Robert Hooke

Q.2: The egg of a hen represents __________ cell.

a) single

b) double

c) multiple

Q.3: Which of these cells is spherical in shape ?

a) nerve cell

b) muscle cells

c) red blood cells

Q.4: Organisms made up of more than one cell are known as ___________.

a) unicellular

b) multicellular

c) none

Q.5: Which cells in human blood can change shapes ?

a) WBCs

b) RBCs

c) both

Q.6: The smallest cell is ___ to ___ micrometre in bacteria.

a) 0.1 to 0.2

b) 0.1 to 0.5

c) 0.2 to 0.4

Q.7: A ________ is a group of cells performing a specified function.

a) pseudopodia

b) tissue

c) organ

Q.8: Components of a cell are enclosed in a _____________.

a) membrane

b) cytoplasm

c) nucleus

Q.9: ____________ is a unit of inheritance in living organisms.

a) nucleolus

b) gene

c) cytoplasm

Q.10: The group of tissues form a/an ___________.

a) cell

b) organ

c) nucleus

Q.11: Cell membrane is also known as __________________.

a) nuclear membrane

b) plant membrane

c) plasma membrane

Q.12: The additional layer of ____________ around the plant cells is required by plants for protection.

a) cell wall

b) cell membrane

c) none

Q.13: The cells having nuclear material without nuclear membrane are termed as _____________ cells.

a) eukaryotic

b) prokaryotic

c) both

Q.14: Nucleus is separated from cytoplasm by a membrane called ____________.

a) nuclear membrane

b) chromosomes

c) cell wall

Q.15: ____________ acts as a control centre of the activities of the cell.

a) cytoplasm

b) mitochondria

c) nucleus

Q.16: ____________ is called the living substance of the cell.

a) nucleus

b) protoplasm

c) golgi bodies

Q.17: ____________ is the jelly like substance present between the cell membrane and the nucleus.

a) cytoplasm

b) protoplasm

c) mitochondria

Q.18: Which of the following organisms are eukaryotes ?

a) blue green algae

b) bacteria

c) none

Q.19: ____________ carry genes and help in inheritance or transfer of characters from parents to the offspring.

a) mitochondria

b) chromosomes

c) ribosomes

Q.20: The largest cell measuring 170 mm x 130 mm, is the egg of a/an __________.

a) eagle

b) humming bird

c) ostrich

Q.21: The cell walls around the plant cells protect the plants from ____________.

a) temperature

b) atmospheric moisture

c) both

Q.22: Green coloured plastids are called _____________.

a) chloroplasts

b) nuclear membrane

c) organelles

Q.23: Cells were first discovered by Robert Hooke in _________.

a) 1880

b) 1665

c) 1775

Q.24: The blank looking structures in the cytoplasm of plant cell are known as __________.

a) ribosomes

b) chromosomes

c) vacuoles

Q.25: _____________ is located in the centre of the cell.

a) nucleus

b) cytoplasm

c) cell wall

Answers:

  1. c
  2. a
  3. c
  4. b
  5. c
  6. b
  7. b
  8. a
  9. b
  10. b
  11. c
  12. a
  13. b
  14. a
  15. c
  16. b
  17. a
  18. c
  19. b
  20. c
  21. c
  22. a
  23. b
  24. c
  25. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: