Metals & Non-Metals

Q.1: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called ___________.

a) ductility

b) sonority

c) malleability

Q.2: Metals are _________ conductors of heat and electricity.

a) bad

b) good

c) none

Q.3: _________ is a soft metal and can be cut with a knife.

a) sodium

b) iron

c) silver

Q.4: __________ is the only metal which is found in a liquid state at room temperature.

a) Phosphorous

b) Iron

c) Mercury

Q.5: The property of metals by which it can be drawn into a wire is known as _________.

a) malleability

b) ductility

c) sonority

https://amzn.to/3b0TZ25

Q.6: When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull _______ coating.

a) green

b) brown

c) red

Q.7: In general, metallic oxides are _________ in nature.

a) acidic

b) neutral

c) basic

Q.8: Metals are said to be ________, as they produce ringing sounds.

a) ductile

b) sonorous

c) hard

Q.9: The name of the product formed in the reaction of sulphur and oxygen is ________________.

a) sulphur dioxide

b) suphuric acid

c) sulphuric oxide

Q.10: _________ metal is stored in kerosene as it reacts vigorously with oxygen and water.

a) cotton

b) wooden container

c) kerosene

https://amzn.to/38Phoku

Q.11: ___________ is a very reactive non-metal and catches fire if exposed to air.

a) Sulphur

b) Phosphorous

c) Sodium

Q.12: Metals react with acids and produce metal salts and ________ gas.

a) hygrogen

b) oxygen

c) nitrogen

Q.13: ________ reactive metals displace less reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

a) less

b) same

c) more

Q.14: If a substance cannot be broken down further by chemical reactions, by cooling, heating or by electrolysis, it is called ___________.

a) metal

b) element

c) none

Q.15: __________ are used in fertilisers to enhance growth of plants.

a) non-metals

b) metals

c) none

https://amzn.to/3o3u39Q

Answers:

  1. c
  2. b
  3. a
  4. c
  5. b
  6. a
  7. c
  8. b
  9. a
  10. c
  11. b
  12. a
  13. c
  14. b
  15. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

4 thoughts on “Metals & Non-Metals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: