Ch – 7 Weavers, Iron Smelters & Factory Owners

Q.1: ___________ in Gujarat on the west coast of India was one of the important ports of the Indian Ocean trade.

a) Surat

b) Bombay

c) Marmagoa

Q.2: As the iron and steel company started growing in 1850s, ___________ came to be known as “workshop of the world”.

a) India

b) Britain

c) Japan

Q.3: Around 1750, ____________ was by far world’s largest cotton textile producer.

a) India

b) Britain

c) Japan

Q.4: Patola became part of the weaving tradition in ____________.

a) Indonesia

b) Australia

c) Korea

https://amzn.to/3hhEWSU

Q.5: Mechanised production of cotton textiles made Britain the foremost industrial nation in the _____ century.

a) seventeenth

b) eighteenth

c) nineteenth

Q.6: The cotton textile which Portuguese too back to Europe from Calicut, came to be known as “_________”.

a) muslin

b) cashmere

c) calico

Q.7: ___________ is a fine muslin on which decorative motifs are woven on the loom, typically in white and grey.

a) Patola

b) Jamdani

c) Calico

Q.8: ___________ is a cloth with small and colourful flowery designs.

a) Bandanna

b) Chintz

c) Patola

Q.9: Bandanna patterns were mostly produced in _________ and __________.

a) Gujarat and Rajasthan

b) Bengal and Andhra Pradesh

c) Kashmir and Bihar

Q.10: The most important centres of jamdani were ___________ and ___________.

a) Surat and Bharuch

b) Dacca and Lucknow

c) None

Q.11: The Dutch settlements in Cochin came up in _____ century.

a) sixteenth

b) seventeenth

c) eighteenth

https://amzn.to/2WH7onI

Q.12: In 1764, _______________ was invented by John Kaye which increased the productivity of the traditional spindles.

a) spinning jenny

b) sewing machine

c) Both

Q.13: ____________ refers to any brightly coloured and printed scarf for the neck or head.

a) Patola

b) Calico

c) Bandanna

Q.14: In 1720, British government enacted a legislation banning the use of printed cotton textile, this act was known as “_______________”.

a) Chintz Act

b) Calico Act

c) Bandanna Act

Q.15: ______________ is Eastern Bengal was the foremost textile centre in the eighteenth century.

a) Calcutta

b) Shantipur

c) Dacca

Q.16: For coloured textiles, the thread was dyed by the dyer, known as ___________.

a) rangrez

b) takli

c) chhipigars

Q.17: ____________ is a Persian term for storehouse.

a) Aurang

b) Tanti

c) Charkha

Q.18: ____________ became a symbol of nationalism.

a) Patola

b) Khadi

c) Jamdani

Q.19: The first cotton mill in India was set up as a spinning mill in __________ in 1854.

a) Calcutta

b) Madras

c) Bombay

Q.20: The first mill in Ahmedabad was started in _______.

a) 1900

b) 1864

c) 1861

https://amzn.to/3hkjRag

Q.21: For printed clothes, the weavers needed the help of specialist block printers known as _________.

a) rangrez

b) takli

c) chhipigars

Q.22: ___________ is a special high carbon steel produced all over South India.

a) Chintz

b) Wootz

c) Both

Q.23: _____________ was a famous ruler who ruled Mysore till 1799 and fought four wars with British.

a) Srikanta Wodeyar

b) Tipu Sultan

c) Aurangzeb

Q.24: Communities like _________ specialised in the craft of iron smelting.

a) Agarias

b) Khonds

c) Banjaras

Q.25: ___________ hills had one of the finest ores in the world.

a) Aravali

b) Satpura

c) Rajhara

Q.26: The Tata Iron and Steel Company (TISCO) started producing steel in ________.

a) 1900

b) 1912

c) 1943

Q.27: By 1919, the colonial government was buying _____ per cent of steel manufactured by TISCO.

a) 50

b) 70

c) 90

https://amzn.to/3hj9pzW

Q.28: The Meiji regime believed that _________ needed to industrialise in order to resist Western domination.

a) Japan

b) Bangladesh

c) Iran

Q.29: For producing the Wootz steel, iron was mixed with ___________ and kept in small clay pots.

a) mud

b) sand

c) charcoal

Q.30: The ____________ was put at the centre of the tricolour flag of the Indian National Congress adopted in 1931.

a) Ashok chakra

b) charkha

c) star

Answers:

  1. a
  2. b
  3. a
  4. a
  5. c
  6. c
  7. b
  8. b
  9. a
  10. b
  11. b
  12. a
  13. c
  14. b
  15. c
  16. a
  17. a
  18. b
  19. c
  20. c
  21. c
  22. b
  23. b
  24. a
  25. c
  26. b
  27. c
  28. a
  29. c
  30. b

https://amzn.to/3rs5wgP

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: