Electricity & Circuits

Q.1: The path along which an electric current can flow is called as ‘__________’.

a) electric cell

b) electric circuit

c) electric battery

Q.2: Electric current flows from negative terminal to positive.

a) True

b) False

Q.3: Which of the following is/are the part of an electric circuit ?

a) connecting wires

b) cell

c) both

Q.4: An electric bulb may get fused if its _________ is broken.

a) metal cap

b) wire

c) filament

Q.5: Our body is a _______ conductor of electricity.

a) good

b) bad

c) neutral

Q.6: Which is not a preventive measure to avoid electric shocks ?

a) Never touch electric gadgets with dry hands.

b) Never touch electric poles on the toad.

c) Never repair electric gadgets without wearing rubber gloves.

Q.7: An electric _______ is a simple device to open or close an electric circuit.

a) cell

b) switch

c) battery

Q.8: Filament is made up of ___________.

a) iron

b) tungsten

c) silver

Q.9: When the electric circuit is __________, the bulb glows.

a) complete

b) incomplete

c) broken

Q.10: A switch is also referred to as ‘_____’ in an electric circuit.

a) key

b) cell

c) wire

Q.11: Two or more cells connected end to end is called _________.

a) electric circuit

b) gadget

c) battery

Q.12: An electric bulb has an outer case made up of _________.

a) steel

b) tungsten

c) glass

Q.13: The metal tip at the centre of the base and metal casing at its lower end, acts as ____________ of the electric bulb.

a) terminals

b) switch

c) battery

Q.14: There are ________ metal strips in an electric torch.

a) three

b) five

c) ten

Q.15: At the centre of the container of an electric cell, ________ rod is there.

a) lead

b) carbon

c) manganese

Q.16: Which of these is an advantage of electric cell ?

a) They are perfectly unsafe.

b) They are lightweight and portable.

c) They are very costly.

Q.17: The zinc container of an electric cell acts as a ________ terminal.

a) positive

b) negative

c) none

Q.18: The carbon rod inside the electric cell is surrounded by the mixture of ________________ and ________________.

a) zinc and ammonium chloride

b) manganese dioxide and powdered charcoal

c) carbon and zinc oxide

Answers:

  1. b
  2. b
  3. c
  4. c
  5. a
  6. a
  7. b
  8. b
  9. a
  10. a
  11. c
  12. c
  13. a
  14. a
  15. b
  16. b
  17. b
  18. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Electricity & Circuits

  1. Question is the first dimension of knowledge transfer. In fact, learning is knowledge transfer to student’s brain and answers are written from the brainpage modules of knowledge transfer.
    Thanksb! Be happy.
    Learnography
    Happiness Classroom

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: