Earth, Sun and Moon

Q.1: Pluto was recognised as ‘dwarf planet’ by the International Astronomical Union (IAU) in _____________.

a) August 2001

b) August 2005

c) August 2006

Q.2: A ___________ is a celestial body that orbits around a planet.

a) comet

b) satellite

c) star

Q.3: The atmosphere of earth protects us from the harmful ultraviolet rays of the ________.

a) moon

b) sun

c) stars

Q.4: __________ is the outermost layer of the earth.

a) crust

b) mantle

c) core

Q.5: The inner core is a solid ball almost entirely made up of ________.

a) iron

b) nickle

c) manganese

https://amzn.to/34K50Ro

Q.6: The sun has a thick layer of atmosphere called the ________.

a) corona

b) circle

c) core

Q.7: At the centre of the sun, hydrogen changes into __________.

a) oxygen

b) nitrogen

c) helium

Q.8: Moon is at a distance of ________ km from the Earth.

a) 3,00,004

b) 2,08,014

c) 3,84,400

Q.9: _________ are formed when solid bodies crash into moon’s surface.

a) meteorites

b) craters

c) comets

Q.10: Vikram Sarabhai played an important role in planning the launch of India’s first satellite ___________ in 1975.

a) Aryabhatta

b) Brahmabhatta

c) Aditya

https://amzn.to/2Jo3OvO

Q.11: To be eclipsed means to be __________.

a) shown

b) opened

c) hidden

Q.12: ___________ is the national space agency of India.

a) Skyroot Aerospace

b) ISRO

c) None

Q.13: When the moon comes between the Earth and the sun, it blocks some parts of the sun. This is called a ________ eclipse.

a) solar

b) lunar

c) annular

Q.14: The first men to land on the moon were crew of the American space mission, __________.

a) Challenger

b) Columbia

c) Apollo 11

Q.15: ________________ became the first man to set foot on moon on July 20, 1969.

a) Neil Armstrong

b) Edwin Aldrin

c) Michael Collins

https://amzn.to/3rnJA6q

Q.16: When hydorgen changes into helium in sun’s core, it releases a large amount of heat and light energy which is together known as ___________ energy.

a) hydro

b) solar

c) geothermal

Q.17: Mantle of the earth is about _______ km thick.

a) 2000

b) 1500

c) 2900

Q.18: The moonlight we see is actually reflected ____________.

a) sunlight

b) starlight

c) none

Q.19: The American astronauts of Apollo 11 spent _________ hours on moon and collected rock samples to bring back to the Earth.

a) one and a half

b) two and a half

c) three

Q.20: In 1965, __________ started Community Science Centre in Ahmedabad, so that science could be made more popular with children.

a) APJ Abdul Kalam

b) Pranab Mukherjee

c) Vikram Sarabhai

https://amzn.to/3aJU0aQ

Q.21: The continents and oceans lie on the _________ layer of the Earth.

a) crust

b) mantle

c) core

Q.22: During a partial solar eclipse, a part of ________ can be seen.

a) sun

b) earth

c) both

Q.23: The region of the Earth where _______ falls have a total solar eclipse.

a) umbra

b) penumbra

c) none

Q.24: As the moon has no _______, the astronaut’s footprints will remain there forever.

a) gravity

b) water

c) air

Q.25: The mantle contains a lot of _________.

a) iron

b) magnesium

c) both

Answers:

https://amzn.to/34KiUTY

  1. c
  2. b
  3. b
  4. a
  5. a
  6. c
  7. c
  8. c
  9. b
  10. a
  11. c
  12. b
  13. a
  14. c
  15. a
  16. b
  17. c
  18. a
  19. b
  20. c
  21. a
  22. a
  23. a
  24. c
  25. c

https://amzn.to/3aJnjdm

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Earth, Sun and Moon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: