Ch – 2 Socialism in Europe & The Russian Revolution ( Part 1 )

Q.1: ____________ wanted a nation which tolerated all religions.

a) Liberals

b) Conservatives

c) Radicals

Q.2: Which of these following sentences is correct about the demands of Liberals ?

a) They wanted voting rights for women.

b) They believed in universal adult franchise.

c) They believed that only men of property should have vote.

Q.3: How were radicals different from liberals ?

a) They supported women’s suffragate movement.

b) They opposed privileges of landowners and wealthy factory owners.

c) Both

Q.4: After _________ revolution, even the Conservatives had opened their minds for change.

a) French

b) Russian

c) None

Q.5: A movement to give women the right to vote is known as ____________.

a) universal adult franchise

b) suffragette

c) democracy

Q.6: What changes did Industrialization bring among people ?

i) Towns grew.

ii) Unemployment became common.

iii) Work hours were long.

iv) Wages were poor.

a) i and iii

b) ii and iv

c) All the statements are correct.

Q.7: Some nationalists, liberals and radicals wanted a revolution to put an end to the kind of governments established in Europe in ________.

a) 1755

b) 1815

c) 1875

Q.8: ____________ was an Italian nationalist who conspired revolutions in Italy.

a) Tsar Nicholas

b) Giuseppe Mazzini

c) Henry Mayhew

Q.9: ___________ were against private property and saw it as the root of all social ills of the time.

a) Socialists

b) Liberals

c) None

Q.10: In France, ____________ wanted the government to encourage cooperatives and replace capitalist enterprises.

a) Karl Marx

b) Robert Owen

c) Louis Blanc

Q.11: By the mid-nineteenth century in Europe, ____________ was a well-known body of ideas that attracted widespread attention.

a) socialism

b) capitalism

c) liberalism

Q.12: Which of these statements represent the views of Karl Marx ?

a) Communist society was the natural society of the future.

b) All property should be socially controlled.

c) Both

Q.13: By 1870s, the socialists across Europe formed an international body called ______________ to coordinate their efforts.

a) New Harmony

b) Second International

c) Both

Q.14: Till ________, socialists never succeeded in forming a government in Europe.

a) 1918

b) 1920

c) 1914

Q.15: By 1905, socialists and traders formed a ____________ in Britain.

a) Labour Party

b) Socialist Party

c) None

Q.16: The socialists worked closely with _______________ in Germany and helped them in winning elections.

a) Labour Party

b) Socialist Party

c) Social Democratic Party

Q.17: The popular uprising in Paris between March and May of 1871, led by workers, ordinary people and others, was known as “_________________”.

a) Paris Upcoming

b) Paris Spring

c) Paris Commune

Q.18: ____________ was a war song written in 1792 in Paris which later became a symbol of Commune and of the struggle for liberty.

a) Moonlight

b) Marseillaise

c) None

Q.19: Socialist took over the government in Russia through the _____________ Revolution in 1917.

a) October

b) November

c) December

Q.20: The fall of monarchy in Russia in February 1917 and the events of October are normally called _____________ Revolution.

a) Spring

b) French

c) Russian

Q.21: In 1914, _____________ ruled Russia and its empire.

a) Friedrich Engels

b) Tsar Nicholas II

c) Karl Marx

Q.22: The majority religion of Russian empire was _______________.

a) Catholic

b) Russian Orthodox

c) Buddhists

Q.23: At the beginning of the twentieth century, ______ per cent of Russia’s population earned their living from agriculture.

a) 70

b) 85

c) 65

Q.24: Which of the following was the prominent industrial area of Russian empire ?

a) Moscow

b) St Petersburg

c) Both

Q.25: Which of these statements are correct about the workers in the 1900s in the Russian empire ?

i) Divisions among workers showed themselves in dress and manners.

ii) Because of these divisions, the workers never united for strike.

iii) women were paid less than men.

a) Only iii

b) i and ii

c) i and iii

Q.26: __________ got their power and position through their services to the Tsar, not through local popularity.

a) Nobles

b) Peasants

c) Workers

Q.27: Which statement describes the relationship of peasants and nobles in Russia ?

a) Peasants supported Nobles and fought for them.

b) Peasants refused to pay rent and murdered landlords.

c) None

Q.28: All political parties were illegal in Russia before ________.

a) 1900

b) 1910

c) 1914

Q.29: The Russian Social Democratic Workers Party was founded in __________ by socialists who respected Marx’s ideas.

a) 1912

b) 1898

c) 1900

Q.30: ______________ led the Bolshevik group.

a) Karl Marx

b) Vladimir Lenin

c) None

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. a
  5. b
  6. c
  7. b
  8. b
  9. a
  10. c
  11. a
  12. c
  13. b
  14. c
  15. a
  16. c
  17. c
  18. b
  19. a
  20. c
  21. b
  22. b
  23. b
  24. c
  25. c
  26. a
  27. b
  28. c
  29. b
  30. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Ch – 2 Socialism in Europe & The Russian Revolution ( Part 1 )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: