Ch – 13 Fun With Magnets

Q.1: A Greek shepherd named ______________ discovered the natural magnets.

a) Magnes

b) Hermes

c) Orphues

Q.2: Magnetite contains ________.

a) magnesium

b) iron

c) copper

Q.3: The materials which have the property to attract iron are known as _________ materials.

a) attractive

b) artificial

c) magnetic

Q.4: A freely suspended bar magnet always aligns in the ___________ direction.

a) North-South

b) South-West

c) North-East

Q.5: The magnetic power in the magnets is strongest in the _________.

a) middle

b) poles

c) top surface

Q.6: Which of the following materials is a non-magnetic material ?

a) nickle

b) cobalt

c) wood

Q.7: The device which was developed based on the property of magnets of finding directions is ____________.

a) compass

b) cylindrical magnet

c) digital clock

Q.8: How can we turn a piece of iron into a magnet ?

a) By planting it inside the soil.

b) By rubbing it against a magnet for several times.

c) By praying.

Q.9: Which of these statements are correct regarding the safe-keeping of magnets ?

i) Don’t heat magnets.

ii) Don’t drop magnets from some height.

iii) Keep the magnets near cassettes, mobiles, music system, etc.

a) i and iii

b) ii and iii

c) i and ii

Q.10: The end of the magnet that points towards North is called ____________.

a) North-seeking end

b) North pole

c) Both

Answers:

  1. a
  2. b
  3. c
  4. a
  5. b
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 13 Fun With Magnets

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: