Ch – 2 Socialism in Europe & The Russian Revolution ( Part 2 )

Q.1: Muslim reformers within the Russian empire were known as _____________.

a) jadidists

b) mir

c) none

Q.2: The year _______ was a bad one for Russian workers as the prices rose and real wages got declined.

a) 1904

b) 1915

c) 1925

Q.3: When the procession of workers led by Father Gapon reached the Winter Palace, they were attacked. This incident was known as ______________.

a) Bloody Sunday

b) Bloody Friday

c) Bloody Monday

Q.4: During 1905 revolution, Tsar allowed the creation of an elected consultative Parliament or ________.

a) Duma

b) Diet

c) Both

Q.5: The alliances of which countries were known as “The Central Powers” ?

a) Germany, Austria, Turkey

b) Britain, Germany, Russia

c) Romania, Turkey, Austria

Q.6: The Imperial Russian army was known as ________________.

a) Russian steam roller

b) Russian army

c) Russian protectors

Q.7: Bloody Sunday led to a series of events that came to be known as _____________.

a) 1905 revolution

b) 1914 revolution

c) 1900 revolution

Q.8: Which of the following statements are correct regarding the Duma ?

i) Tsar dismissed first Duma within 75 days.

ii) Tsar packed the third Duma with conservative politicians.

iii) Tsar wanted questioning of his authority in the Duma.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.9: Which of the following reasons made autocracy unpopular in Russia during the First World War ?

a) Refusal of Tsar to consult the main parties in Duma.

b) German origins of Tsarina Alexandra and her poor advisers especially Rasputin.

c) Both ‘a’ and ‘b’

Q.10: ___________ was the largest armed force in the world.

a) Imperial Russian army

b) German army

c) US army

Q.11: Russian industries were cut off from the other countries’ suppliers by German control of _________ Sea.

a) Baltic

b) Mediterranean

c) Black

Q.12: In Petrograd, the workers’ quarters and factories were located on the right of the river ________.

a) Neva

b) Nera

c) None

Q.13: Choose the correct statements regarding the February Revolution in Petrograd ?

i) Demonstrating workers crossed from factory quarters to centre of the capital – Nevskii Prospekt.

ii) On 25th February, the government elected a new Duma.

iii) On 27th February, police station was ransacked.

iv) The cavalry refused to fire on demonstrators.

a) i, iii, and iv

b) ii, iii, and iv

c) All are correct

Q.14: On the advice of military commanders, the Tsar abdicated on __________.

a) 2 March

b) 28 February

c) 8 March

Q.15: __________ led the February Revolution which brought down monarchy in February 1917.

a) Petrograd

b) Moscow

c) Pittsburg

Q.16: Vladimir Lenin returned to Russia from his exile in ____________.

a) April 1917

b) March 1917

c) May 1917

Q.17: Which of the following demands of Lenin came to be known as “April Theses” ?

i) Support to the Provisional Government.

ii) War has to be brought to a close.

iii) Land should be transferred to peasants.

iv) Banks should be nationalised.

a) i, ii and iii

b) ii and iii

c) ii, iii, iv

Q.18: Lenin argued to rename Bolshevik Party to _________________ to indicate its new radical aims.

a) Communist Party

b) Imperial Party

c) Democratic Party

Q.19: Russia followed ___________ calendar until February 1, 1918.

a) Julian

b) Gregorian

c) Both

Q.20: The Gregorian dates are ________ days ahead of the Julian dates.

a) 13

b) 15

c) 10

Q.21: On _____________, Lenin persuaded the Petrograd Soviet and the Bolshevik Party to agree to a socialist seizure of power.

a) 16 October 1917

b) 12 February 1914

c) 18 March 1915

Q.22: Budeonovka means ______________.

a) a soviet hat

b) a vessel

c) a book

Q.23: What changes were brought by Bolsheviks ?

a) Most of the industry and banks were nationalised.

b) Land was declared social property.

c) Both

Q.24: The Bolshevik Party was renamed as ________________.

a) Russian Communist Party

b) Socialist Party

c) Russian Party

Q.25: In March 1918, Bolsheviks made peace with ___________ at Brest Litovsk.

a) Germany

b) France

c) Britain

Q.26: The Socialist Revolutionaries were referred to as “________”

a) greens

b) whites

c) reds

Q.27: In ____________, Bolshevik colonists brutally massacred local nationalists in the name of defending socialism.

a) Khiva

b) Petrograd

c) Siberia

Q.28: Soviet Union (USSR) was the state created by Bolsheviks from the Russian empire in _______________.

a) December 1922

b) February 1920

c) November 1921

Q.29: _____________ was an Indian revolutionary and a founder of the Mexican Communist Party.

a) M.N.Roy

b) S.V.Ghate

c) S.A.Dange

Q.30: Bolsheviks introduced a process of centralised planning which came to be known as _______________.

a) Five Year Plans

b) Two Year Plans

c) Ten Year Plans

Q.31: Which of the statements are correct regarding the industrialisation in Russia during the 1930s ?

i) Poor working conditions.

ii) Arrangements were made for workers to enter universities.

iii) Cheap public health care was provided.

iv) Creches were established for children of factory workers.

a) i and iii

b) All are correct

c) All are incorrect

Q.32: ____________ headed the Bolsheviks party after the death of Lenin.

a) Stalin

b) Kalinin

c) None

Q.33: The well-to-do peasants were known as _________.

a) kulaks

b) kammakars

c) dasas

Q.34: Stalin’s collectivisation programme meant that ________________.

a) All peasants should cultivate in collective farms.

b) All peasants should collect revenue and pay to governement.

c) All peasants should join Communist Party.

Q.35: _____________ was an international union of pro-Bolshevik socialist parties.

a) Comintern

b) Kolkhoz

c) Commune

Q.36: By the end of ______ century, the international reputation of the USSR declined as a socialist country.

a) 19th

b) 20th

c) None

Answers:

  1. a
  2. a
  3. a
  4. a
  5. a
  6. a
  7. a
  8. a
  9. c
  10. a
  11. a
  12. a
  13. a
  14. a
  15. a
  16. a
  17. c
  18. a
  19. a
  20. a
  21. a
  22. a
  23. c
  24. a
  25. a
  26. a
  27. a
  28. a
  29. a
  30. a
  31. b
  32. a
  33. a
  34. a
  35. a
  36. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: