Ch – 14 Water

Q.1: About ________ of the Earth is covered with water.

a) two-third

b) one-third

c) two-fifth

Q.2: The process of changing of water into water vapour is known as ___________.

a) condensation

b) solidification

c) evaporation

Q.3: ___________ gets added to air by evaporation and transpiration.

a) Water vapour

b) Rain

c) Dust

Q.4: Excessive rains may cause ____________.

a) drought

b) tsunami

c) flood

Q.5: The circulation of water between ocean and land is known as __________.

a) water cycle

b) water process

c) water transfer

Q.6: Collecting rainwater and storing it for future use is known as __________________.

a) rainwater storage

b) rainwater harvesting

c) rainwater collecting

Q.7: What will happen if it does not rain for a long period ?

a) Soil will become dry.

b) Level of water in ponds will rise.

c) Plenty of food and fodder will be available.

Q.8: The process of returning of water to the land as hail, snow or rain is known as ___________.

a) evaporation

b) precipitation

c) transpiration

Q.9: The sowing of many crops depend on the arrival of ________.

a) summer

b) winter

c) monsoon

Q.10: Which of the statements are true about the drought condition ?

i) The crops will get submerged.

ii) The water level in ponds, wells, rivers, etc will go down.

iii) Water borne diseases will spread.

a) i and ii

b) i and iii

c) All

Answers:

  1. a
  2. c
  3. a
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. b
  9. c
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: