Ch – 9 Force, Work & Energy

Q.1: Energy in an object due to its position and its motion is called _________ energy.

a) potential

b) kinetic

c) mechanical

Q.2: The ability to do work is known as ___________.

a) energy

b) force

c) friction

Q.3: We use _______ energy to cook food.

a) chemical

b) heat

c) light

Q.4: In _________-class levers, the effort is in between the fulcrum and load.

a) first

b) second

c) third

Q.5: The _______ helps the rope from slipping off the disc.

a) pulley

b) groove

c) block

Q.6: The energy of an object due to its motion is known as _________.

a) potential

b) kinetic

c) None

Q.7: Force can move a ________ object.

a) stationary

b) moving

c) both

Q.8: A _________ is an inclined plane wound around a rod.

a) wedge

b) axle

c) screw

Q.9: Which of the following is an example of inclined plane ?

a) steering wheel

b) ramps

c) axe

Q.10: The machines that contain several simple machines for their working are known as ____________ machines.

a) compound

b) complex

c) both

Q.11: ________ energy is produced when an object starts vibrating.

a) Solar

b) Electrical

c) Sound

Q.12: The electricity generated from the flow of water is known as ___________.

a) hydrogen energy

b) hydroelectricity

c) hybrid electricity

Q.13: Wind energy is generated using _________.

a) ceiling fans

b) hand fans

c) windmills

Q.14: __________ is a machine which does a variety of tasks on command or according to instructions programmed in advance.

a) Robot

b) Laptop

c) Car

Q.15: Which of the following is a second class lever ?

a) wheelbarrow

b) ice tongs

c) forceps

Q.16: ___________ is said to be done only when the applied force causes change in the position of the object in the direction of applied force.

a) work

b) energy

c) friction

Q.17: When things are rubbed with each other, they become charged and a force is produced known as __________ force.

a) gravitational

b) magnetic

c) electrostatic

Q.18: The object on which work is to be performed is called __________.

a) load

b) fulcrum

c) effort

Q.19: A ________________ pulley has movable axle.

a) Single fixed

b) Single movable

c) None

Q.20: ______________ energy is produced by bulbs, CFLs, candles, etc.

a) Solar

b) Kinetic

c) Light

Answers:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. c
  5. b
  6. b
  7. a
  8. c
  9. b
  10. c
  11. c
  12. b
  13. c
  14. a
  15. a
  16. a
  17. c
  18. a
  19. b
  20. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 9 Force, Work & Energy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: