Ch – 8 Comparing Quantities

Q.1: The ratio of 50 cm to 2.5 m is _______.

a) 1:1.5

b) 1:5

c) 5:2.5

Q.2: 8 bowls cost Rs 120. What will be the cost of 7 bowls ?

a) 105

b) 350

c) 100

Q.3: 72% of 50 students are good in Maths. Find the percentage of students who are not good in Maths ?

a) 28%

b) 36%

c) 64%

Q.4: Find the ratio of 1 g to 1000 mg.

a) 1:0

b) 2:8

c) 1:1

Q.5: My car can run for 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol ?

a) 250

b) 180

c) 120

Q.6: A shop has 500 bulbs. Out of that, 25% are defective. Find how many number of bulbs are defective ?

a) 100

b) 120

c) 125

Q.7: There are 250 students in the pre-primary section of a school. If out of that 160 are girls, then find the percentage of girls in the pre-primary section ?

a) 64 %

b) 70 %

c) 82 %

Q.8: Out of 12,000 voters, 80% voted for party A. Find the number of voters who voted for party B ?

a) 10,000

b) 9,600

c) 2,400

Q.9: Misba saves Rs 500 from her allowance. If this is just 20% of her allowance, then find her actual allowance.

a) 2,500

b) 3,000

c) 5,000

Q.10: A football team won 25 matches out of 50 matches last year. Find the percentage of matches they have won ?

a) 50%

b) 40%

c) 25%

Q.11: Sagar bought a sweater for Rs 12,000. He got 20% discount on it. Find the actual price of the sweater ?

a) 20,000

b) 18,000

c) 15,000

Q.12: 42% students out of 200 failed in a surprise test. Find the number of students who passed in the test.

a) 84

b) 116

c) 124

Q.13: The fraction 2/5 can be written in percentage form as ________.

a) 200%

b) 40%

c) 100%

Q.14: The decimal 62.37 can be written as _______ in the percentage form.

a) 6237%

b) 6.237%

c) 0.6237%

Q.15: 80 students chose Hindi and 50 students chose Sanskrit as optional subjects. Find the ratio of students who chose Sanskrit to the students who chose Hindi.

a) 5:8

b) 8:5

c) 2:3

Q.16: The percentage of illiterate people in a city is 8%. Find the percentage of literate people of the city.

a) 108%

b) 72%

c) 92%

Q.17: Laksh bought a calculator for Rs 400. And then he sold it for Rs 150. Find the loss percent.

a) 42.6%

b) 62.5%

c) 73.5%

Q.18: Mariya made a loss of 6% on selling a table for Rs 900. For how much did she originally purchased it ?

a) Rs 1080

b) Rs 920

c) None

Q.19: What sum will give interest of Rs 4590 at 12% per annum simple interest in 3 years ?

a) Rs 12,750

b) Rs 15,555

c) None

Q.20: Hitarth bought a cupboard for Rs 18,000. He spent Rs 400 for repairs on it. For what amount should he sell it, in order to get a profit of 10% ?

a) Rs 20,500

b) Rs 19,750

c) Rs 20,240

Q.21: The simple interest on Rs 2500 for 2 years at 5.5% per annum is _________.

a) Rs 285

b) Rs 255

c) Rs 275

Q.22: If the shopkeeper sells a flower vase worth Rs 150 at 12% profit, then find the selling price of the flower vase.

a) Rs 168

b) Rs 172

c) Rs 156

Q.23: The price of a scooty was 75,000 last year. This year its price increased by 20%. Find the new price of scooty.

a) Rs 80,000

b) Rs 90,000

c) Rs 90,500

Q.24: In what time, will Rs 7500 gives an interest of Rs 750 at 5% per annum ?

a) 3 years

b) 2.5 years

c) 2 years

Q.25: Find the amount received on sum of Rs 15,000 kept for 5 years at 3% per annum in a bank ?

a) Rs 17,250

b) Rs 18,800

c) Rs 20,250

Answers:

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. b
  6. c
  7. a
  8. c
  9. a
  10. a
  11. c
  12. b
  13. b
  14. a
  15. a
  16. c
  17. b
  18. c
  19. a
  20. c
  21. c
  22. a
  23. b
  24. c
  25. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 8 Comparing Quantities

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: