Structure Of The Atom ( Part 1 )

Q.1: In 1886, E. Goldstein discovered the presence of new radiations in a gas discharge and called them ___________.

a) canal rays

b) electrons

c) atoms

Q.2: J. J. Thomson was awarded the Nobel Prize in Physics in 1906 for his discovery of ____________.

a) protons

b) electrons

c) neutrons

Q.3: ________’s atomic theory suggested that the atom was indivisible and indestructible.

a) Dalton

b) Thomson

c) Rutherford

Q.4: Thomson’s model of an atom proposed that ____________________.

a) Atom consists of a positively charged sphere and electrons are embedded in it.

b) Negative and positive charges are equal in magnitude, thus making atoms electrically neutral.

c) Both ‘a’ and ‘b’

Q.5: The mass of ________ is approximately 2000 times as that of the electron.

a) proton

b) neutron

c) none

Q.6: The charge of an electron is _________.

a) plus one

b) one

c) minus one

Q.7: ___________ are doubly charged helium ions.

a) protons

b) molecules

c) alpha particles

Q.8: ___________ is known as the ‘Father of nuclear physics’.

a) E. Rutherford

b) J. J. Thomson

c) Neils Bohr

Q.9: E. Rutherford won the Nobel prize in chemistry in _______.

a) 1937

b) 1908

c) 1924

Q.10: The positively charged centre in an atom is known as ______________.

a) particle

b) neutron

c) electron

Q.11: ____________ has no charge and has mass nearly equal to that of a proton.

a) neutron

b) nucleus

c) none

Q.12: ______________ got a Nobel prize for his work on the structure of atom in 1922.

a) J. J. Thomson

b) Dalton

c) Neils Bohr

Q.13: According to Bohr’s model of atom, electrons revolving in __________ orbits do not radiate energy.

a) discrete

b) circular

c) elongated

Q.14: Neutrons are present in nucleus of all atoms except ___________.

a) oxygen

b) hydorgen

c) nitrogen

Q.15: The sum of masses of protons and neutrons present in the nucleus gives the mass of an ___________.

a) particle

b) electron

c) atom

Answers:

  1. a
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. c
  7. c
  8. a
  9. b
  10. b
  11. a
  12. c
  13. b
  14. b
  15. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

7 thoughts on “Structure Of The Atom ( Part 1 )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: