Ch – 4 Structure Of The Atom ( Part 2 )

Q.1: The distribution of electrons into different orbits of an atom was suggested by __________ and __________.

a) Bohr, Bury

b) Bohr, Rutherford

c) Bohr, Thomson

Q.2: The maximum number of electrons that can be accommodated in the outermost orbit is ________.

a) 4

b) 6

c) 8

Q.3: The electrons present in the outermost shell of an atom is called __________ electrons.

a) primary

b) secondary

c) valence

Q.4: The helium atom has _______ electrons in its outermost shell.

a) two

b) three

c) ten

Q.5: Atoms share, gain or lose electrons to achieve an __________ in the outermost shell.

a) octet

b) octave

c) none

Q.6: The magnesium has two electrons in its outermost orbit, so its valency will be _______.

a) six

b) two

c) ten

Q.7: An atom of each element has a definite combining capacity known as _____________.

a) valency

b) compund

c) mixture

Q.8: The number of __________ of an atom determines its atomic number.

a) neutrons

b) electrons

c) protons

Q.9: The protons and neutrons are also called _________.

a) proteons

b) nucleons

c) none

Q.10: The _____________ is defined as the sum of total number of protons and neutrons present in the nucleus of an atom.

a) Atomic Mass

b) Atomic Number

c) Both

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. a
  5. a
  6. b
  7. a
  8. c
  9. b
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

4 thoughts on “Ch – 4 Structure Of The Atom ( Part 2 )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: