Ch – 3 How The State Government Works

Q.1: Our government works at __________ levels.

a) three

b) two

c) five

Q.2: Members of Legislative Assembly are elected by _________.

a) people

b) President

c) Chief Minister

https://amzn.to/2KRkBYu

Q.3: Each state is divided into ___________.

a) countries

b) constituencies

c) none

Q.4: The political party that has gets the majority of votes becomes the _________ party.

a) opposition

b) coalition

c) ruling

Q.5: A political party whose MLAs have won more than half of the constituencies in a state is said to be in a _____________.

a) majority

b) minority

c) none

Q.6: The ruling party which is formed by more than one parties is known as __________.

a) ruling

b) coalition

c) opposition

Q.7: The Chief Minister and other ministers are responsible for running the _____________.

a) government

b) shop

c) business

Q.8: The elected MLAs of majority party will elect a leader who will become the ______________.

a) Prime Minister

b) Chief Minister

c) Finance Minister

Q.9: The head of the state is ___________.

a) Governor

b) Chief Minister

c) Both

Q.10: The decisions taken by the chief minister and other ministers have to be approved by the __________.

a) MPs

b) MLAs

c) Both

https://amzn.to/3nRSM0C

Q.11: Governor is appointed by __________ to ensure that the state government works within the rules laid down by the constitution.

a) Local government

b) Central government

c) State government

Q.12: Over which topics can the MLAs debate in the Assembly ?

a) An important current issue

b) Where money should be spent

c) Both

Bank Exam – Aptitude Chapterwise – 2020

Q.13: In common usage, the word ‘__________’ refers to government departments and various ministers who head them.

a) central

b) coalition

c) government

Q.14: All the MLAs who assemble in legislature are known as ___________.

a) executive

b) legislature

c) judiciary

Q.15: Laws for the entire country are made by __________.

a) Judiciary

b) President

c) Parliament

Answers:

https://amzn.to/3aGeUHB

  1. a
  2. a
  3. b
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. b
  9. a
  10. b
  11. b
  12. c
  13. c
  14. b
  15. c

https://amzn.to/2KRl5hg

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 3 How The State Government Works

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: