Ch – 5 The Summit Within

Q.1: The first successful Indian expedition to Mount Everest took place in __________.

a) 1965

b) 1970

c) 1985

Q.2: The story ‘The Summit Within’ was narrated by ______________.

a) Mayor Ahluwalia

b) Major H.P.S.Ahluwalia

c) Both

Q.3: A climb to the summit means _________________.

a) endurance, persistence, will power

b) endurance, confidence, calmness

c) persistence, confidence, will power

Q.4: What would be the simplest answer to the question, “why people climb mountains?”

a) Because they can do it.

b) Because it is their hobby.

c) Because it is there.

Rs.1500 Sony PlayStation Network Wallet Top-Up (Email Delivery in 1 hour- Digital Voucher Code)

Q.5: ______________ are nature at its best.

a) Plains

b) Islands

c) Mountains

Q.6: Why it is difficult to climb Mount Everest ?

a) Because it is the mightiest, highest and has defied many previous attempts.

b) Because it takes the last ounce of one’s energy.

c) Both

Q.7: Which dominant emotion did Major feel while standing on the summit of Everest ?

a) Pride

b) Happiness

c) Humility

Q.8: According to the author, the summit of ____________ was no less formidable and no easier to climb.

a) mind

b) hills

c) none

Q.9: The man who has been to the ___________ is never the same again.

a) islands

b) plains

c) mountains

Mi Smart Band 4- India’s No.1 Fitness Band, Up-to 20 Days Battery Life, Color AMOLED Full-Touch Screen, Waterproof with Music Control and Unlimited Watch Faces

Q.10: Mountains are a means of communion with _________.

a) God

b) Oneself

c) Nature

Q.11: From the childhood, the author has been attracted by ______________.

a) mountains

b) chocolates

c) technology

Q.12: According to the author, to explain why he climbed Everest is like answering ___________________.

a) Why do you breathe ?

b) Why do you read ?

c) Why do you eat ?

Q.13: The author left a picture of ___________ on Everest.

a) Jesus Christ

b) Lord Shiva

c) Guru Nanak

Q.14: Edmund Hillary buried a __________ under a cairn.

a) cross

b) photo

c) seed

Q.15: Each man carries within himself his ____________________.

a) heart

b) self-confidence

c) own mountain peak

Q.16: The internal summits are, perhaps, higher than ______________.

a) Everest

b) Kilimajaro

c) Anaimudi

Q.17: Who left a picture of Goddess Durga at the Everest ?

a) Phu Dorgi

b) Edmund Hillary

c) Rawat

Mathematics for Class 8 (Examination 2020-2021) 

Q.18: What is the similarity between the effects of Everest summit and internal summit ?

a) It teaches you much about the world and yourself.

b) It certainly changes you.

c) Both

Answers:

  1. a
  2. b
  3. a
  4. c
  5. c
  6. c
  7. c
  8. a
  9. c
  10. c
  11. a
  12. a
  13. c
  14. a
  15. c
  16. a
  17. c
  18. c

pTron Bassbuds in-Ear True Wireless Bluetooth 5.0 Headphones with Hi-Fi Deep Bass, 20Hrs Playtime with Case, Ergonomic Sweatproof Earbuds, Noise Isolation, Voice Assistance & Built-in Mic – (Black)

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: