Ch – 5 The Fundamental Unit Of Life (Part 2)

Q.1: _____________ is a movement of a substance from a higher concentration region to a lower concentration region.

a) osmosis

b) diffusion

c) none

Q.2: ____________ plays an important role in exchange of gases and water in the life of a cell.

a) osmosis

b) diffusion

c) none

Q.3: The process in which the cell engulfs food and other material from its external environment is known as ____________.

a) endocytosis

b) plasmolysis

c) both

Q.4: ____________ is a complex substance and provides structural strength to plants.

a) Cell membrane

b) Vacuole

c) Cellulose

Q.5: If the medium surrounding the cell has a higher water concentration than the cell, then the cell will gain water by osmosis. This solution is known as ____________ solution.

a) hypotonic

b) isotonic

c) hypertonic

Q.6: The nucleus has a double layered covering called _________________.

a) nuclear membrane

b) cell membrane

c) none

Q.7: ___________ contain information for inheritance of features from parents to next generation in the form of DNA.

a) Cytoplasm

b) Cellulose

c) Chromosomes

Q.8: If the medium surrounding the cell has a lower concentration of water than the cell, then the cell will lose water by osmosis. Such a solution is known as _____________ solution.

a) hypotonic

b) isotonic

c) hypertonic

Q.9: How is osmosis different from diffusion ?

i) It occurs only in liquid medium.

ii) It requires a semi-permeable membrane.

iii) Flow of particles occur in one direction only.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i, ii and iii

Q.10: When a living plant cell loses water through osmosis there is shrinkage or contraction of the contents of the cell away from the cell wall. This phenomenon is known as ____________.

a) endocytosis

b) plasmolysis

c) none

Q.11: Functional segments of DNA are called ___________.

a) genes

b) chromosomes

c) chromatin

Q.12: Which of the following is an eukaryotic cell ?

a) human cell

b) bacteria

c) archaea

Q.13: Which organism acquires food through endocytosis ?

a) Amoeba

b) Bacteria

c) Plant

Q.14: The plasma membrane is made up of ________ and __________.

a) proteins, carbohydrates

b) proteins, minerals

c) proteins, lipids

Q.15: The organisms whose cells lack a nuclear membrane are called _____________.

a) eukaryotes

b) prokaryotes

c) none

Answers:

  1. b
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. c
  9. c
  10. b
  11. a
  12. a
  13. a
  14. c
  15. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 The Fundamental Unit Of Life (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: