Ch – 5 Women Change The World

Q.1: ________ % of working women in India are engaged in agricultural work.

a) 83.6

b) 92

c) 73.8

Q.2: When we believe that people belonging to particular groups are bound to have certain fixed characteristics, we create a ___________.

a) diversion

b) stereotype

c) prejudice

Q.3: ________________ refers to physical or verbal behaviour that is of sexual nature and against the wishes of a woman.

a) domestic violence

b) stalking

c) sexual harassment

Q.4: The physical or mental violence that women face at homes are called _______________.

a) domestic violence

b) stalking

c) sexual harassment

Q.5: ____________ fought a long battle to seek justice for her daughter who was murdered for dowry.

a) Omprakash Valmiki

b) Satyarani

c) Ramabai

https://amzn.to/3nR5eOa

Q.6: International Women’s Day is celebrated every year on _________.

a) 2 December

b) 8 February

c) 8 March

Q.7: Every year, on 14 August, several thousands of people gather at ______________ on the border of India and Pakistan and hold a cultural programme.

a) Wagah

b) McMohan

c) None

Q.8: The law against domestic violence was passed in ____________.

a) 2000

b) 2006

c) 2010

Q.9: What are the powerful ways to draw attention to injustices ?

a) arranging concerts and competitions

b) complaining to each other and badmouthing

c) public rallies and demonstrations

Q.10: Chaitanya Bhagabat is a book based on the life of a _____________.

a) saint

b) teacher

c) doctor

https://amzn.to/3aPyEbM

Q.11: Ramabai set up a Mission in __________ in Pune in 1898.

a) Inamgaon

b) Khedgaon

c) Marmagoa

Q.12: ____________ is the first woman engine driver for Northern Railways.

a) Ramabai

b) Satyarani

c) Laxmi Lakra

Q.13: “Driving her train” is written by ____________.

a) Neeta Lal

b) Laxmi Lakra

c) Rashsundari Devi

Q.14: Who taught Ramabai to read and write ?

a) Her friend

b) Her parents

c) Her siblings

Q.15: ______________ was born into a rich family who owned a lot of land.

a) Sister Sarah

b) Pandita Ramabai

c) Rokeya Sakhawat Hossain

https://amzn.to/3rsncJg

Q.16: Ramabai was born in __________.

a) 1858

b) 1922

c) 1857

Q.17: ______________ by Rashsundari Devi is the first known autobiography written by an Indian woman.

a) Driving her train

b) Amar Jiban

c) Ladyland

Q.18: According to the ancient beliefs, what would happen if a women learnt to read and write ?

a) They would attract more attention to themselves.

b) They would stop doing household chores.

c) They would bring bad luck to their husband.

Q.19: Learning to read and write led some women to question the situation of ___________ in society.

a) women

b) children

c) poor

Q.20: Why was English not considered the appropriate language for women ?

a) Because it would empower them.

b) Because it would expose them to new ideas.

c) Because it would make them sophisticated.

https://amzn.to/2Ku4OPE

Q.21: Rokeya built a school for girls in Kolkata in ______________.

a) 1920

b) 1935

c) 1910

Q.22: Rokeya wrote “Sultan’s Dream”, when she was _______ years old.

a) 25

b) 23

c) 15

Q.23: In the book “Sultana’s Dream”, ______________ is a place where women had the freedom to study, work and create inventions.

a) Inamgaon

b) Ladyland

c) Wonderland

Q.24: According to the 1961 census, only _______ % of girls and women were literate.

a) 10

b) 20

c) 15

Q.25: ______________ is the official term for Adivasi.

a) Scheduled Tribe

b) Scheduled Caste

c) Both

https://amzn.to/3ppbTQ4

Q.26: The struggle by women to bring change is known as _______________.

a) Women’s Change

b) Women’s Movement

c) Women’s Struggle

Q.27: Why do many children leave school ?

a) Because they can’t bear the education costs.

b) Because they are discriminated against their classmates.

c) Both

Q.28: The Supreme court formed guidelines in ___________ to protect women against sexual harassment at the workplace and within educational institutions.

a) 1997

b) 1995

c) 1991

Q.29: In the __________, women’s groups across the country spoke out against ‘dowry deaths’.

a) 1970s

b) 1980s

c) 1990s

Q.30: In the book “Sultana’s Dream”, Sultana travels with __________ in Ladyland.

a) Sister Mary

b) Sister Feba

c) Sister Sarah

https://amzn.to/3rvcotZ

Answers:

  1. a
  2. b
  3. c
  4. a
  5. b
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. a
  11. b
  12. c
  13. a
  14. b
  15. c
  16. a
  17. b
  18. c
  19. a
  20. b
  21. c
  22. a
  23. b
  24. c
  25. a
  26. b
  27. c
  28. a
  29. b
  30. c

https://amzn.to/3plLTVS

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 Women Change The World

Leave a Reply to Love Alone Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: