Ch – 5 When People Rebel – 1857 & After (Part 1)

Q.1: Who wanted the East India Company to recognise her adopted son as the heir of the kingdom after the death of her husband ?

a) Savitabai

b) Rani Lakshmibai

c) Rani Ramabai

Q.2: Who was the adopted son of Peshwa Baji Rao II ?

a) Nanasaheb

b) Shamsher

c) Shivaji

Q.3: Subsidiary alliance was imposed on Awadh in __________.

a) 1805

b) 1815

c) 1801

Q.4: Why was Awadh annexed ?

a) Because it was ruled by an adopted heir.

b) Because Dalhousie declared that the territory was misgoverned.

c) Because they lost the battle.

Q.5: Who decided that Bahadur Shah Zafar would be the last Mughal king ?

a) Lord Canning

b) Lord Dalhousie

c) Lord Mountbatten

https://amzn.to/34NbeQO

Q.6: Why did the sepoys refused to go to Burma by sea route to fight for the Company in 1824 ?

a) Because they would become sea-sick.

b) Because they believed land route is the best way to get to Burma.

c) Because they believed that by crossing seas they would lose their religion and caste.

Q.7: Who resented high taxes and rigid methods of revenue collection in countryside ?

a) Peasants & Zamindars

b) Zamindars & British

c) Peasants & Moneylenders

Q.8: In which year did Company pass a new law stating that every new person who took up employment in Company has to serve overseas if required ?

a) 1824

b) 1856

c) 1857

Q.9: After 1930, Company allowed _________________ to function freely in its domain and even own land and property.

a) Christian Missionaries

b) Hindu Sabhas

c) Buddhist Sanghas

Q.10: _____________ is a book written by Vishnubhatt Godse.

a) Majha Pravas

b) Amar Jiban

c) My Experiments With Truth

https://amzn.to/34Jr6nm

Q.11: Sitaram Pande was recruited in 1812 as a __________ in the Bengal Native Army.

a) envoy

b) superior

c) sepoy

Q.12: Who helped British to suppress the rebellion, even though his own son was a part of the rebellion ?

a) Sitaram Pande

b) Vishnubhatt Godse

c) None

Q.13: _____________ starts when soldiers as a group disobey their officers in the army.

a) Mutiny

b) Revolution

c) Protest

Q.14: Mangal Pandey was hanged to death on ________________.

a) 29 March 1957

b) 29 March 1857

c) 3 July 1857

Q.15: Why did the sepoys refuse to use the new cartridges ?

a) Because it was suspected of being made of fats of cow and pig.

b) Because they wanted to rebel.

c) Because they were tired of drills.

https://amzn.to/38yR2Da

Q.16: ‘______________’ was a term used for foreigners.

a) Firangi

b) Babu

c) Saheb

Q.17: On __________, the soldiers marched to the jail in Meerut and released the imprisoned sepoys.

a) 10 May

b) 11 May

c) 13 May

Q.18: Who was proclaimed by the sepoys as their leader ?

a) Aurangzeb

b) Babur

c) Bahadur Shah Zafar

Q.19: Which single step taken by Bahadur Shah Zafar had great implications ?

a) He wrote to all rulers and urged them to form a confederacy of Indian states to fight British.

b) He wrote letters to British to withdraw their forces from India.

c) Both

Q.20: Who expelled the British garrison from the city and proclaimed himself as a governor ?

a) Nana Saheb

b) Peshwa Baji Rao

c) Shivaji

https://amzn.to/2MajBPV

Q.21: Who was proclaimed the new nawab in Lucknow ?

a) Nawab Wajid Ali Shah

b) Begum Hazrat Mahal

c) Birjis Qadr

Answers:

  1. b
  2. a
  3. c
  4. b
  5. a
  6. c
  7. a
  8. b
  9. a
  10. a
  11. c
  12. a
  13. a
  14. b
  15. a
  16. a
  17. a
  18. c
  19. a
  20. a
  21. c

https://amzn.to/37MAvfE

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 5 When People Rebel – 1857 & After (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: