Ch – 2 Linear Equations In One Variable

Q.1: Find the value of x in the equation 15/4 – 7x = 9.

a) (-5/6)

b) (-3/4)

c) 3/4

Q.2: Solve: 3p + 7 = 28

a) 7

b) (-7)

c) 0

Q.3: Which of the following is not a linear equation ?

a) 4k + 3 = 10

b) 2p = 20

c) 3 + 12k

Q.4: Find the solution of y/4 + y/6 = 10.

a) 20

b) 10

c) 30

Q.5: The perimeter of a rectangle is 320 m. If the length is three times the breadth, then find the length.

a) 120

b) 100

c) 40

https://amzn.to/3mRGHYa

Q.6: Solve: 50 + 3p = 8p

a) 15

b) 20

c) 10

Q.7: Sum of two numbers is 105. If one number exceeds the other by 25. Then find the numbers.

a) 40, 65

b) 45, 60

c) 55, 50

Q.8: Two numbers are in the ratio 7:4. If their difference is 33. Then find the smallest number.

a) 48

b) 44

c) 52

Q.9: The age of Ravi and Kishan is in the ratio 4:3. If the sum of their ages is 91 years. Then find the age of Kishan.

a) 13

b) 52

c) 39

Q.10: Solve: (-3m) – 5m = 32/7

a) (-3/7)

b) (-32/64)

c) (-4/7)

https://amzn.to/3aS4YuC

Q.11: The sum of three consecutive even numbers is 96. Find the numbers.

a) 30, 32, 34

b) 25, 35, 36

c) 30, 33, 33

Q.12: Solve : 5x – 2 (3x – 8) = 136

a) (-360)

b) 120

c) (-120)

Q.13: Ratio of the angles of a quadrilateral is 4:5:3:6. Find the measure of the smallest angle.

a) 40

b) 30

c) 20

Q.14: Solve : 3 (4t + 27) = 201 + 4t

a) 15

b) 120

c) 85

https://amzn.to/3nTtlfc

Q.15: The sum of three consecutive multiples of 7 is 231. Find the multiples.

a) 49, 56, 63

b) 63, 72, 81

c) 70, 77, 84

Answers:

https://amzn.to/3rpRPPz

  1. b
  2. a
  3. c
  4. b
  5. a
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c
  11. a
  12. c
  13. c
  14. a
  15. c

https://amzn.to/38Dzx4D

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

4 thoughts on “Ch – 2 Linear Equations In One Variable

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: