Ch – 5 The Fundamental Unit Of Life (Part 3)

Q.1: Ribosomes are the sites of _______________ manufacture.

a) proteins

b) carbohydrates

c) vitamins

Q.2: Why does rough endoplasmic membrane looks rough under the microscope ?

a) Because it has a network system.

b) Because it has ribosomes attached to it.

c) None

Q.3: The SER helps in the manufacture of fat molecules and some of these molecules help in building cell membrane. This process is known as _____________________.

a) membrane biogenesis

b) cisterns

c) membrane biochemicals

Q.4: The method which is valuable in tracing the processes and most delicate ramifications of cells is ________________.

a) black reaction

b) white reaction

c) grey reaction

Q.5: Which of the following are the functions of endoplasmic reticulum ?

i) It detoxifies many poisons and drugs.

ii) It provides a surface for some biochemical activities.

iii) It expels excess water and wastes from cell.

a) only i

b) i and ii

c) All are correct

Q.6: ___________ are known as ‘suicidal bags’.

a) Golgi bodies

b) Vacuoles

c) Lysosomes

Q.7: The Golgi apparatus consists of a system of membrane bound vesicles arranged approximately parallel to each other in stacks called ____________.

a) cisterns

b) plastids

c) stroma

Q.8: _____________ are a kind of waste disposal system of the cell.

a) Golgi bodies

b) Lysosomes

c) Mitochondria

Q.9: __________ is known as the energy currency of the cell.

a) SER

b) DNA

c) ATP

Q.10: The central vacuole of some plant cells may occupy ________% of the cell volume.

a) 40-50

b) 50-80

c) 50-90

Q.11: ____________ are primary organelles in which materials such as starch, oils and protein granules are stored.

a) chloroplasts

b) leucoplasts

c) both

Q.12: Which of these cell organelles have their own DNA ?

a) Mitochondria

b) Plastids

c) Both

Q.13: _____________ are storage sacs for solid or liquid contents.

a) Vacuoles

b) Ribosomes

c) Plastids

Q.14: The internal organisation of the plastids consists of numerous membrane layers embedded in a material called ____________.

a) leucoplasts

b) lysosomes

c) stroma

Q.15: __________ help to keep the cell clean by digesting any foreign material as well as worn-out cell organelles.

a) Golgi aparatus

b) Vacuole

c) Lysosomes

Answers:

  1. a
  2. b
  3. a
  4. a
  5. b
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c
  11. b
  12. c
  13. a
  14. c
  15. c

https://amzn.to/3ppL6mP

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 The Fundamental Unit Of Life (Part 3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: