Ch – 5 When People Rebel – 1857 & After (Part 2)

Q.1: Who was the general of Nana Saheb ?

a) Peshwa Baji Rao

b) Rana Pratap

c) Tantia Tope

Q.2: What gave the people the confidence to take the plunge and join the rebellion ?

a) Retreat of British army.

b) Letters by Bahadur Shah Zafar.

c) British were greatly outnumbered by the rebel forces.

Q.3: Delhi was recaptured from the rebel forces in __________________.

a) September 1857

b) October 1857

c) November 1857

Q.4: Bahadur Shah Zafar and his wife Zinat Mahal were sent to jail in _____________.

a) Tibet

b) Rangoon

c) Pakistan

https://amzn.to/3nRO5nR

Q.5: Who escaped to jungles and continued to fight a guerilla war with the help of tribal ?

a) Rani Laxmibai

b) Tantia Tope

c) Ahmadullah Shah

Q.6: What did British offer to people in return for their loyalty ?

a) They would remain safe.

b) Their rights and claims to land would not be denied.

c) Both

Q.7: The British Parliament passed an Act in _________ to transfer the powers of East India Company to the British Crown.

a) 1857

b) 1858

c) 1859

Q.8: Which of the following places was a main centre of revolt ?

a) Nagode

b) Gonda

c) Meerut

Q.9: Which of the following statements are correct according to the 1858 Act ?

i) Governor-General was given the title of Viceroy.

ii) A member of Indian Cabinet was appointed as Secretary of State for India.

iii) The council formed to advise the Secretary was known as India Council.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and ii

https://amzn.to/37ODjZS

Q.10: Why did the British confiscate the properties of Muslims after the 1857 revolt ?

a) Because British believed that they were responsible for the rebellion in a big way.

b) Because they didn’t help British to stop the rebellion.

c) None

Q.11: Which soldiers were recruited more in the British army after the revolt ?

a) Gukhas, Sikhs, Pathans

b) Soldiers from Awadh and Bihar

c) Soldiers from central and south India

Q.12: The British had to fight for _______ years to completely suppress the rebellion ?

a) 3

b) 2

c) 5

Q.13: Who became a key military leader of the rebellion ?

a) Ahmadullah Shah

b) Bakht Khan

c) Kunwar Singh

Q.14: Which of these following changes were made after the 1857 revolt ?

i) British decided to respect the customary religions & social practices of Indian people.

ii) Policies to protect peasants were made.

iii) Ruling chiefs were assured that their territory will not be annexed in future.

a) i and ii

b) i and iii

c) ii and iii

https://amzn.to/3pkluro

Q.15: Tantia Tope was killed in April _________.

a) 1857

b) 1858

c) 1859

Answers:

https://amzn.to/3mSNTDt

  1. c
  2. c
  3. a
  4. b
  5. b
  6. c
  7. b
  8. c
  9. b
  10. a
  11. a
  12. b
  13. b
  14. b
  15. c

https://amzn.to/3nTF9Oy

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 5 When People Rebel – 1857 & After (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: