Ch – 6 The Monkey & The Crocodile

Q.1: The monkey lived in a ____________ tree.

a) banyan

b) eucalyptus

c) fruit

Q.2: Why did the monkey feel lonely ?

a) Because he had no friends.

b) Because he didn’t like fruits.

c) Because he was sick.

Q.3: Who appeared on the riverside one day ?

a) crocodile

b) another monkey

c) crocodile’s wife

Q.4: Why did the crocodile come to the riverside ?

a) To meet monkey.

b) To collect shells.

c) To search for food.

Q.5: What topics did monkey and crocodile discuss ?

a) About birds and animals

b) About nearby villages

c) Both

https://amzn.to/2KFLpv1

Q.6: Why were the villages facing difficulties in raising good crops ?

a) Because of soil pollution.

b) Because of lack of rain.

c) Because of chemicals.

Q.7: Why was the crocodile’s wife annoyed with him ?

a) Because she was tired of waiting and managing baby crocodiles.

b) Because she was jealous of monkey.

c) Because she had a headache.

Q.8: “What a foolish thing to say !”, Who said this to whom ?

a) crocodile’s wife to crocodile

b) baby crocodile to crocodile

c) crocodile to crocodile’s wife

Q.9: What did the crocodile’s wife want to eat so much ?

a) monkey’s heart

b) monkey’s liver

c) monkey’s kidney

Q.10: What did the crocodile’s wife do when she got angry ?

a) She slapped her husband.

b) She took her children and went to her friend’s home.

c) She dived and hid herself at the bottom of the river.

https://amzn.to/34Oba32

Q.11: Why did the crocodile decide to be on the side of his wife ?

a) Because he was annoyed with the monkey.

b) Because she was his life-partner.

c) Because he was tired of taking care of babies.

Q.12: According to the crocodile, what is a sin ?

a) To betray one’s wife

b) To betray one’s friend

c) To betray anyone

Q.13: Why did monkey ride on the back of crocodile ?

a) Because he was not a swimmer.

b) Because he was afraid of water.

c) Because he wanted to ride on the back.

Q.14: Which adjectives are used in the story to describe the monkey ?

a) cruel, friendless

b) sensible, clever

c) loud, cheerful

Q.15: “You are my only friend.” Who said this to whom ?

a) monkey to crocodile

b) crocodile to monkey

c) monkey to crocodile’s wife

https://amzn.to/3hmO3lb

Q.16: “I thought you carried it all the time”. What does “it” refers to ?

a) monkey’s phone

b) monkey’s heart

c) monkey’s purse

Q.17: According to monkey, what are good for mind and body ?

a) Fresh vegetables

b) Fresh heart

c) Fresh fruits

Q.18: Why did the crocodile shed tears ?

a) Because the monkey dies.

b) Because his wife left him.

c) Because the monkey decided to discontinue their friendship.

Q.19: Why was the crocodile in a hurry at the end ?

a) To tell his wife a thing or two.

b) To run away from the monkey.

c) To dive deep into the river.

https://amzn.to/2KwCn3C

Q.20: This story is taken from the book ‘________________’.

a) Panchatantra

b) Aesop’s Fables

c) Jataka

Answers:

https://amzn.to/2KEmO9X

  1. c
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. b
  7. a
  8. c
  9. a
  10. c
  11. b
  12. b
  13. a
  14. b
  15. a
  16. b
  17. c
  18. c
  19. a
  20. a

https://amzn.to/3rz9K6s

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: