Decimals

Q.1: Write the following as decimals: Three hundred and three-tenth

a) 300.3

b) 30.3

c) 0.303

Q.2: What is the place value of 9 in 23.49 ?

a) tens

b) tenth

c) hundredth

Q.3: The expanded form of 8.09 is _________.

a) 8 + 0/10 + 9/100

b) 8 + 0/100 + 9/1000

c) 8/10 + 0/100 + 9/1000

Q.4: The decimal form of 4/25 is ___________.

a) 0.25

b) 0.425

c) 0.16

https://amzn.to/2KY3KmS

Q.5: The decimal 8.9 comes between ______ and _______ on the number line.

a) 0 and 1

b) 7 and 8

c) 8 and 9

Q.6: Express 152 mm as cm using decimals.

a) 15.2

b) 1.52

c) 0.152

Q.7: The decimal 3.4 in lowest fraction will be written as ________.

a) 34/10

b) 7/10

c) 17/5

Q.8: Between which two numbers in the tenths place on the number line does 0.47 lies ?

a) 0.0 and 0.4

b) 0.4 and 0.5

c) 0.5 and 0.6

Q.9: Compare: 1.49 ______ 1.477

a) >

b) <

c) =

https://amzn.to/2L3JDDG

Q.10: Express 47 m as km using decimal.

a) 4700

b) 4.700

c) 0.047

Q.11: Express 5 g as kg using decimal.

a) 0.05

b) 0.005

c) 0.0005

Q.12: Express 125 paise as rupees using decimal.

a) 12.5

b) 1.25

c) 125.00

Q.13: Express 4 m 9 cm as m using decimal.

a) 4.9

b) 4.09

c) 4.009

Q.14: The sum of 0.123 and 45.2 is __________.

a) 45.332

b) 45.323

c) 46.43

https://amzn.to/38HZP5R

Q.15: Subtract 0.45 from 12.8

a) 11.25

b) 12.35

c) 13.54

Q.16: Kamal bought 4 kg 200 g of apples and 2 kg 150 g of oranges. Find the total weight of fruits that he had bought.

a) 6.450 kg

b) 6.350 g

c) 6.350 kg

Q.17: Which of the following is incorrect ?

a) 0.3 > 0.01

b) 9.95 < 9.45

c) 8.04 > 7.5

Q.18: Keshu bought stationary items worth Rs 75.15, he gave Rs 200 note to the shopkeeper. How much money will he get back from the shopkeeper ?

a) Rs 125.15

b) Rs 250.15

c) Rs 125.85

Q.19: Express 2.34 as fractions in lowest term.

a) 117/50

b) 234/100

c) 234/10

https://amzn.to/3n2OuCI

Q.20: The height of a young plant is 125 mm. Express its length in cm.

a) 1.25

b) 12.5

c) 125.0

Answers:

https://amzn.to/3px7wT6

  1. a
  2. c
  3. a
  4. c
  5. c
  6. a
  7. c
  8. b
  9. a
  10. c
  11. b
  12. b
  13. b
  14. b
  15. b
  16. c
  17. b
  18. c
  19. a
  20. b

https://amzn.to/3rIQu6H

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Decimals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: