Ch – 5 Major Domains Of The Earth (Part 2)

https://amzn.to/2KDonFh

Q.1: ___________ ocean is ‘S’ shaped.

a) Pacific

b) Atlantic

c) Indian

Q.2: ____________ is the only ocean named after a country.

a) Pacific

b) Atlantic

c) Indian

Q.3: Arctic ocean is connected to Pacific ocean by a narrow stretch of shallow water known as _________________.

a) Berring Strait

b) Palk Strait

c) Strait of Malacca

Q.4: The earth’s atmosphere extends up to a height of about _______ kilometers.

a) 1,500

b) 1,600

c) 1,800

Q.5: _______ per cent of Nitrogen is present in the atmosphere.

a) 78

b) 99

c) 87

https://amzn.to/3mVJXBH

Q.6: The density of atmosphere varies with ___________.

a) height

b) temperature

c) None

Q.7: Moving air is known as _________.

a) cloud

b) wind

c) tornado

Q.8: The ___________ is the narrow zone of contact between the land, water and air.

a) atmosphere

b) lithosphere

c) biosphere

Q.9: Increase in the amount of _______________ gas leads to increase in global temperature.

a) Nitrogen

b) Oxygen

c) Carbon dioxide

Q.10: Why is the Atlantic ocean considered as the busiest ocean ?

a) Because rich people live there.

b) Because of its indented coastline, it is an ideal location for ports and harbours.

c) None

https://amzn.to/38OGMXw

Q.11: The Arctic ocean surrounds the _____________.

a) South Pole

b) Equator

c) North Pole

Q.12: _____________ gas absorbs heat radiated by the earth, and keeps the planet warm.

a) Carbon dioxide

b) Oxygen

c) Nitrogen

Q.13: The atmosphere has _______ layers.

a) 4

b) 10

c) 5

Q.14: Air moves from _______ pressure to ______ pressure.

a) low, high

b) high, low

c) none

Q.15: The biosphere is broadly divided into _______ and _________ kingdoms.

a) human, insect

b) bird, animal

c) plant, animal

Answers:

  1. b
  2. c
  3. a
  4. b
  5. a
  6. a
  7. b
  8. c
  9. c
  10. b
  11. c
  12. a
  13. c
  14. b
  15. c

https://amzn.to/3rIVubs

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 Major Domains Of The Earth (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: