Ch – 15 Light

Q.1: ____________ enables us to see the object from which it comes after reflection.

a) Shadow

b) Eyes

c) Light

Q.2: The process of sending back the light rays which fall on the surface of an object is called __________ of light.

a) reflection

b) refraction

c) none

Q.3: The angle between the incident ray and the normal is called ___________________.

a) angle of incidence

b) angle of refelction

c) none

Q.4: A real image is always __________.

a) erect

b) inverted

c) laterally inverted

https://amzn.to/3rJ0IUA

Q.5: A spherical mirror whose reflecting surface is curved inwards is called ___________ mirror.

a) plane

b) concave

c) convex

Q.6: The distance between pole and focus of a spherical mirror is called its __________.

a) principal focus

b) focal length

c) principal axis

Q.7: The imaginary line passing through the centre of curvature and the pole of a spherical mirror is called __________________.

a) principal focus

b) focal length

c) principal axis

Q.8: __________ mirrors are used as shaving mirrors.

a) concave

b) convex

c) plane

Q.9: When the image is erect, diminished and it remains erect on moving the mirror away from the face, the mirror is a __________ mirror.

a) concave

b) convex

c) plane

Q.10: Convex lens are also known as __________ lens.

a) converging

b) diverging

c) both

Q.11: The centre of the lens is called _____________.

a) centre of curvature

b) optical centre

c) focal length

Q.12: A _________ lens is thicker in the middle and thinner at the edges.

a) convex

b) concave

c) both

Q.13: A _________ is formed by the dispersion of sunlight by tiny water drops in the air.

a) cloud

b) dew

c) rainbow

Q.14: In a rainbow _______ colour appears on the upper arc and _______ colour appears on the lower arc.

a) red, violet

b) violet, red

c) red, orange

Q.15: The phenomenon of splitting of white light into its component colours on passing through a transparent medium, is called _____________ of light.

a) reflection

b) refraction

c) dispersion

Q.16: ________________ was the first scientist who proved that white light is made of seven colours.

a) Sir Isaac Newton

b) Albert Einstein

c) J.J.Thompson

Q.17: The lens in our eyes is _________ by nature.

a) spherical

b) convex

c) concave

Q.18: Why is it advised not to look at the Sun through a convex lens ?

a) Because it doesn’t produce clear image.

b) Because the light of sun will get reflected.

c) Because it can damage your eyes by focusing too much light energy in to your eyes.

Q.19: When image is erect, of the same size as that of an object size and it does not change its size and nature on moving the mirror closer or away from the face, the mirror is a _________ mirror.

a) plane

b) convex

c) concave

Q.20: The ________________ of a spherical mirror is the point on the principal axis at which parallel rays of light after getting reflected by a mirror meet or appear to meet.

a) principal axis

b) principal focus

c) focal length

Answers:

  1. c
  2. a
  3. a
  4. b
  5. b
  6. b
  7. c
  8. a
  9. b
  10. a
  11. b
  12. a
  13. c
  14. a
  15. c
  16. a
  17. b
  18. c
  19. a
  20. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 15 Light

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: