Ch – 5 Separation Of Substances

Q.1: The mixture in which the constituents are uniformly distributed and each part of the mixture has the same properties, is known as _________________ mixture.

a) Homogeneous

b) Heterogeneous

c) None

Q.2: The substances which are mixed to form a mixture are called ____________.

a) constituents

b) components

c) Both

Q.3: Which of the following is an example of heterogeneous mixture ?

a) sugar and water solution

b) salt and water solution

c) oil and water solution

Q.4: Which of the following statements are correct regarding the separation of mixtures ?

i) To obtain useful components.

ii) To remove useful components.

iii) To remove impurities.

a) i and ii

b) i and iii

c) i, ii and iii

https://amzn.to/2WZ0B98

Q.5: _______________ means to take out by hand.

a) Hand-picking

b) Threshing

c) Winnowing

Q.6: Threshing can be done by a machine called __________.

a) thresher

b) harvester

c) lawn mower

Q.7: If Neha needs to separate grains from a mixture of grains and husk, then which method of separation she would use ?

a) Hand-picking

b) Threshing

c) Winnowing

Q.8: Two immiscible liquids can be separated from their mixture using ________________.

a) Liebig’s condenser

b) distillation flask

c) separating funnel

Q.9: In loading, ___________ is added to increase the rate of sedimentation.

a) alum

b) sodium

c) sulphur

https://amzn.to/2WYBsLN

Q.10: Insoluble substances that are heavier than liquid can be separated by ___________.

a) sedimentation

b) decantation

c) both

Q.11: ______________ are the heavy, insoluble settled particles at the bottom of the liquid.

a) sediments

b) grains

c) mixture

Q.12: Water that we get from waterworks can be made absolutely safe for drinking by using an ____________________.

a) electric water filter

b) electric motor

c) electric ultraviolet water filter

Q.13: _________________ is used by farmers to separate heavier and lighter components of a mixture by wind.

a) Threshing

b) Sieving

c) Winnowing

Q.14: A ____________ is a shallow vessel with small holes.

a) filter paper

b) sieve

c) both

https://amzn.to/3o2VZup

Q.15: Which of the following is insoluble in water ?

a) sand

b) chalk powder

c) both

Q.16: The space between the particles is known as _____________ space.

a) interparticle

b) intersubstance

c) intermixture

Q.17: ______________ can be used to separate components of a mixture of different sizes.

a) Winnowing

b) Sieving

c) Filtration

Q.18: We get salt from sea water by the method of ______________.

a) condensation

b) decantation

c) evaporation

Q.19: Mixture of gases is an example of _____________ mixture.

a) Homogeneous

b) Heterogeneous

c) Both

https://amzn.to/3o515GL

Q.20: The unwanted particles left behind in the filter paper, in the filtration process, is known as ___________.

a) residue

b) sediment

c) none

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. b
  5. a
  6. a
  7. c
  8. c
  9. a
  10. c
  11. a
  12. c
  13. c
  14. b
  15. c
  16. a
  17. b
  18. c
  19. a
  20. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

8 thoughts on “Ch – 5 Separation Of Substances

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: