Ch – 6 Tissues (Part 1)

Q.1: The tissues which have the ability to enlarge, stretch and divide into other types of cells are known as ___________ tissues.

a) permanent

b) meristematic

c) both

Q.2: A group of cells that are similar in structure and/or work together to achieve a particular function forms a _____________.

a) tissue

b) organ

c) muscle

Q.3: Which of the following statements is incorrect regarding the plant and animal tissues ?

a) Most of the plant tissues are dead.

b) Cell growth in animals is non-uniform.

c) Some tissues in plants divide throughout their life.

Q.4: Why does the growth of plants occur in specific regions only ?

a) Because meristematic tissues are located only at those regions.

b) Because tissues keep dividing themselves.

c) Because they get sunlight at particular portion only.

Q.5: ____________ meristem is present at the growing tips of stems and roots and increases the length of the stem and root.

a) Apical

b) Lateral

c) Intercalary

Q.6: _____________ meristem is located at the base of leaves or internodes on twigs.

a) Apical

b) Lateral

c) Intercalary

Q.7: The process by which tissues take up a permanent shape, size and a function is called ______________.

a) differentiation

b) transpiration

c) epithelium

Q.8: In aquatic plants, large air cavities are present in parenchyma to give buoyancy to the plants to help them to float. Such a parenchyma is known as _______________.

a) Chlorenchyma

b) Aerenchyma

c) Collenchyma

Q.9: _____________ tissues allow the easy bending of plants without breaking.

a) Chlorenchyma

b) Aerenchyma

c) Collenchyma

Q.10: The husk of a coconut is made up of ______________ tissues.

a) Collenchyma

b) Aerenchyma

c) Sclerenchymatous

Q.11: _______________ is a chemical substance which acts as cement and hardens the tissues.

a) cutin

b) lignin

c) suberin

Q.12: Stomata are enclosed by two kidney-shaped cells called __________ cells.

a) stomata

b) protective

c) guard

Q.13: Epidermis is usually made up of a ___________ layer of cells.

a) multiple

b) single

c) triple

Q.14: Epidermis in desert plants has a thick waxy coating of __________ om its outer surface.

a) cutin

b) suberin

c) lignin

Q.15: ___________ transports food from leaves to other parts of the plant.

a) xylem

b) phloem

c) both

Answers:

  1. b
  2. a
  3. b
  4. a
  5. a
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c
  11. b
  12. c
  13. b
  14. a
  15. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Ch – 6 Tissues (Part 1)

  1. Hello🙋‍♂️! Hi! How was your last year?

    No matter how good or bad it was, forget your past, look forward, move forward keep going with a positive spirit, good things begin from inside and it is YOU the Light could make this 2021 a beautiful year. May this new year filled with Joy and Happiness every single day💐 Wish you and your family Happy New Year 2021🥳

    With Love
    Simon & Nisha

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: