Ch – 6 Tissues (Part 2)

Q.1: ____________ issue is present in stems, around vascular bundles, in the veins of leaves and in the hard covering of seeds and nuts.

a) Collenchyma

b) Aerenchyma

c) Sclerenchyma

Q.2: The tissues which are made of one type of cells are called ___________________.

a) simple permanent tissue

b) complex permanent tissue

c) none

Q.3: Which of the following statements is incorrect ?

a) Xylem and Phloem are complex tissues.

b) Parenchyma, Collenchyma and Sclerenchyma are simple tissues.

c) Phloem is made up of three types of elements.

Q.4: The contraction and relaxation of _____________ cells result in movement.

a) blood

b) muscle

c) both

Q.5: _____________ forms a barrier to keep different body systems separate.

a) Epithelium

b) Epidermis

c) None

Q.6: _________________ epithelial cells are extremely thin and flat and form a delicate lining.

a) simple squamous

b) cuboidal

c) columnar

Q.7: Which cells form the lining of kidney tubules and ducts of salivary glands ?

a) simple squamous

b) cuboidal

c) columnar

Q.8: ____________ are hair-like projections on the outer surfaces of epithelial cells.

a) cilia

b) fibre

c) matrix

Q.9: Sometimes when a portion of epithelial tissue folds inward, and a multicellular gland known as ______________ is formed.

a) cuboidal epithelium

b) glandular epithelium

c) columnar epithelium

Q.10: The cells of _____________ tissue are loosely spaced and embedded in an intercellular matrix.

a) meristematic

b) connective

c) none

Q.11: _________ cells are embedded in a hard matrix that is composed of calcium and phosphorous compounds.

a) muscle

b) blood

c) bone

Q.12: Two bones are connected together by a connective tissue called ______________.

a) tendons

b) ligaments

c) cartilages

Q.13: ___________________ tissue fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in repair of tissues.

a) Areolar

b) Adipose

c) Compact

Q.14: The cells of ___________ tissue are filled with fat globules.

a) Areolar

b) Adipose

c) Compact

Q.15: The _____________ contains proteins, hormones and salts.

a) Bone

b) Plasma

c) Cartilage

Answers:

  1. c
  2. a
  3. c
  4. b
  5. a
  6. a
  7. b
  8. a
  9. b
  10. b
  11. c
  12. b
  13. a
  14. b
  15. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

4 thoughts on “Ch – 6 Tissues (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: