Ch – 11 Algebra

Interesting Facts:

Algebra was developed more than 3500 years ago, when people of Egypt started using symbols to denote unknown numbers.

The word ‘algebra’ is derived from the book “Aljebra w’al almugabalah” by a famous Arab mathematician, Mohammed Ibn Al Khowarizmi.

The Indian name for algebra is “Beejaganit”.

Some of the famous Indian mathematicians who contributed in the study of algebra are Aryabhatt, Brahmagupta, Mahavira and Bhaskara II.

https://amzn.to/3b3abjn

Q.1: Perimeter of a square having side “p” is ________.

a) 4 + p

b) 4/p

c) 4p

Q.2: Number of matchsticks used to make a pattern of “E” is _____.

a) 3

b) 4

c) 5

Q.3: x + 5 = 5 + x is ____________ property.

a) Commutative

b) Associative

c) Distributive

Q.4: What is the expression for the statement: “t is multiplied by 11” ?

a) 11t

b) 11 + t

c) 11 – t

Q.5: Which of the following is an equation ?

a) 4 + p = 10

b) 6 – 3 = 3

c) 47/y > 2

https://amzn.to/3pCqwzM

Q.6: The equation for the statement : “sum of a and 10 gives 25” is _________.

a) a – 10 = 25

b) a + 10 = 25

c) 25 + a = 10

Q.7: Which of the following is an expression with one variable ?

a) x + y = 25

b) p – q + 20 = 50

c) y – 1 = 5

Q.8: The solution of u/6 = 20 is _________.

a) 20/6

b) 120

c) 26

Q.9: Seema’s age is “r” years. After 10 years, her age will be _________.

a) r + 10

b) r x 10

c) 10 – r

Q.10: The expression “y/3 = 5” can be written in statement form as _______________.

a) y multiplied by 3 gives 5

b) y added to 3 gives 5

c) y divided by 3 gives 5

https://amzn.to/2X5rdp1

Q.11: What is the value of “m” in the expression 6 + m = 10 ?

a) 5

b) 4

c) 16

Q.12: We use __________ to show a variable.

a) numbers

b) letters

c) both

Q.13: An ____________ is a condition on a variable.

a) equation

b) expression

c) none

Q.14: Meena is standing on step “s”. Soha is 8 steps ahead of Meena. Find on which step Soha is standing.

a) s – 8

b) s x 8

c) s + 8

Q.15: “The sum of k and 3 is divided by 2 to get 10” can be written in the equation form as _____________.

a) k+3/2 + 10

b) k/2 + 3 + 10

c) 2/k + 3 = 10

https://amzn.to/3pOebID

Q.16: a x (b + c) = a x b + a x c is ____________ property.

a) closure

b) associative

c) distributive

Q.17: In a dot rangoli, 5 dots are there in a row. If there are 9 rows, then how many dots are there in the rangoli ?

a) 40

b) 59

c) 45

Q.18: The radius of a circle with diameter “x” is _________.

a) x + 2

b) x/2

c) x – 2

Q.19: The length of a rectangle is 3 more than twice the breadth. If breadth is taken as “b”, then find the length ?

a) 3b + 2

b) 2b + 3

c) 3 x 2 + b

Q.20: k = 3 is the solution of which equation ?

a) k + 6 = 10

b) k/3 = 1

c) k – 3 = 6

Answers:

https://amzn.to/355nvQC

  1. c
  2. b
  3. a
  4. a
  5. a
  6. b
  7. c
  8. b
  9. a
  10. c
  11. b
  12. b
  13. a
  14. c
  15. a
  16. c
  17. c
  18. b
  19. b
  20. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 11 Algebra

  1. Its so important to remind our students of the rich contributions made by Indian scholars in mathematics, astronomy, and so many fields. Its also nice to read the word “beejaganit” – the Indian word for algebra.

    Liked by 1 person

Leave a Reply to Love Alone Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: