Ch – 12 Ratio & Proportion

Q.1: Give an equivalent ratio of 4:7

a) 16:21

b) 8:49

c) 12:21

Q.2: Out of 40 employees working in an office, 25 are female employees. Find the ratio between male employees to female employees of the office.

a) 3:5

b) 4:5

c) 5:3

Q.3: Find the missing ratio: 15:20 = ___ :12

a) 9

b) 15

c) 18

Q.4: Find the ratio of 2 m and 300 cm.

a) 2:300

b) 1:150

c) 2:3

Q.5: In a month, Ravi earns Rs 12,000. He spends Rs 4,500 and saves the remaining. Find the ratio of money he spends to the money he saves.

a) 9:15

b) 8:13

c) 9:13

https://amzn.to/2Mkvgvp

Q.6: Present age of the father is 32 years and that of his son is 8 years. Find the ratio of the age of father to that of his son.

a) 16:8

b) 4:1

c) 1:4

Q.7: Check whether 30, 40, 50 and 60 are in proportion or not.

a) Yes, they are

b) No, they aren’t

c) Can’t say

Q.8: Divide 50 chocolates between Amir and Anil in the ratio 3:2.

a) 30:20

b) 10:40

c) 25:15

Q.9: The extreme terms of the proportion 30, 40, 45 and 60 are ____________.

a) 30 and 40

b) 30 and 60

c) 40 and 45

Q.10: Find the ratio of 20 seconds to 3 minutes.

a) 2:3

b) 20:3

c) 1:9

https://amzn.to/358WtI3

Q.11: Karan takes 3 hours to travel 6 km. Find how much distance will he cover in 8 hours ?

a) 16 km

b) 10 km

c) 8 km

Q.12: Cost of 5 tables is Rs 800 and cost of 4 chairs is Rs 200. Find the ratio of the cost of a table to the cost of a chair.

a) 4:1

b) 1:4

c) 16:5

Q.13: Cost of 5 dozen bananas is Rs 480. Find the cost of 3 bananas.

a) 48

b) 24

c) 30

Q.14: For comparison by ratio, the two quantities must be in the _________ unit.

a) different

b) same

c) Either ‘a’ or ‘b’

Q.15: The ratio 50:15 can be expressed in the lowest form as ________.

a) 25:5

b) 10:3

c) 25:5

Answers:

https://amzn.to/38bpYLu

  1. c
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. b
  7. b
  8. a
  9. b
  10. c
  11. a
  12. c
  13. b
  14. b
  15. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 12 Ratio & Proportion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: