Ch – 5 Panchayati Raj

Q.1: The ____________ is a meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat.

a) Gram Panchayat

b) Gram Sabha

c) Both

Q.2: Sarpanch is also known as ‘________________’.

a) Panchayat President

b) Panchayat Secretary

c) Panchayat Minister

Q.3: Anyone who is 18 years old or more and has voting right is a member of _____________.

a) Parliament

b) Gram Sabha

c) Assembly

Q.4: The members of the Panchayat are known as ______________.

a) Members

b) Candidates

c) Panchs

Q.5: Every village in Panchayat is divided into ____________.

a) Wards

b) Cities

c) Towns

https://amzn.to/3rTWYzq

Q.6: The Secretary of Gram Panchayat is also the Secretary of _______________.

a) Gram Sabha

b) Parliament

c) Zila Parishad

Q.7: Who is responsible for calling the meeting and keeping a record of the proceedings ?

a) Sarpanch

b) Ward member

c) Secretary

Q.8: How many levels are there in the Panchayat ?

a) 2

b) 3

c) 5

Q.9: The Panchayat at the block level is __________.

a) Janpad Panchayat

b) Panchayat Samiti

c) Both

Q.10: The _____________ system is the first tier or level of democratic government.

a) Panchayati Raj

b) Voting

c) Adult franchise

https://amzn.to/2L0XPO7

Q.11: Why are the Panchs and the Gram Panchayat answerable to the Gram Sabha ?

a) Because they are taking money from them.

b) Because the members of Gram Sabha have elected them.

c) Both

Q.12: Which of the following is the main task of Gram Panchayat ?

a) To get donations.

b) To arrange campaigns.

c) To implement developmental programmes.

Q.13: Which award is given to Panchs for their excellent work in the Panchayat ?

a) Nirmal Gram Puruskar

b) Bharat Ratna

c) Oscar

Q.14: Which of the following is not the responsibility of Gram Panchayat ?

a) Construction and maintenance of private properties.

b) Levying and collecting taxes.

c) Executing employment generation government schemes.

Q.15: The Gram Panchayat is elected for ________ years.

a) ten

b) five

c) two

https://amzn.to/3rUHqLI

Q.16: The ___________ is a key factor in making the Gram Panchayat play its role and be responsible.

a) Gram Sabha

b) Government

c) Zila Parishad

Q.17: Panchayati Raj is a process through which ___________ participate in their own government.

a) members

b) ministers

c) people

Q.18: In the Panchayati Raj system, we have ______________ above the Panchayati Samiti.

a) District Panchayat

b) Zila Parishad

c) Both

Answers:

https://amzn.to/3oqD9Ol

  1. b
  2. a
  3. b
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. b
  9. c
  10. a
  11. b
  12. c
  13. a
  14. a
  15. b
  16. a
  17. c
  18. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 Panchayati Raj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: