Ch – 14 When The Earth Shook

Q.1: On ________________, a disastrous earthquake occurred in Kutch, Gujarat.

a) 26 December, 2001

b) 26 February, 2001

c) 26 January, 2001

Q.2: Why were the villagers gathered in the school ground ?

a) To watch sports competition.

b) To watch parade.

c) To watch inter-school cricket match.

Q.3: How many people died in Jasma’s village ?

a) 5

b) 6

c) 10

Q.4: ____________ was the sarpanch of Jasma’s vllage.

a) Motabapu

b) Chotabapu

c) Nanabapu

Q.5: What kept the villagers awake at night ?

a) Fire and Cold

b) Fear and Cold

c) Animals and Cold

https://amzn.to/2Xew6Mt

Q.6: Who brought food, medicines and clothes for villagers ?

a) People from cities

b) Foreigners

c) People from NGOs

Q.7: _________ and __________ showed new designs for houses, so that houses would not get damaged much in an earthquake.

a) Engineers and Architects

b) Architects and Construction workers

c) President and Sarpanch

Q.8: The villagers mixed clay with _________ to make large cakes, and later used them in construction work.

a) mud

b) sand

c) cow dung

Q.9: The walls of the new houses were decorated with beautiful designs and small pieces of ___________.

a) sea shells

b) embroidery

c) mirrors

Q.10: Which of the following statements is correct ?

a) When earthquake occurs, we should update our WhatsApp status.

b) When earthquake occurs, we should leave the house and lay on open ground.

c) When earthquake occurs, we should just lie on bed.

https://amzn.to/2MGzFJz

Q.11: Who had been called for help during the earthquake incident ?

a) Prime Minister

b) Army jawans

c) Police officers

Q.12: How many buildings have fallen in the city of Ahmedabad ?

a) At least 200

b) At least 150

c) At least 100

Q.13: By evening, ________ bodies were removed from the fallen buildings.

a) 350

b) 500

c) 250

Q.14: Which of the following is not a natural disaster ?

a) Cyclone

b) Tsunami

c) Deforestation

https://amzn.to/3npvy1a

Q.15: If there is no rain for a long time, it can result in a ________.

a) drought

b) flood

c) tsunami

Q.16: People die of hunger during a ____________.

a) feast

b) famine

c) competition

Q.17: ___________ means to see the scene of disaster from a plane.

a) rescue operation

b) aerial survey

c) none

Q.18: Rescue operations at the disaster region are carried out by ____________.

a) film-makers

b) journalists

c) fire fighters

Answers:

https://amzn.to/2XgfOms

  1. c
  2. b
  3. b
  4. a
  5. b
  6. a
  7. a
  8. c
  9. c
  10. b
  11. b
  12. b
  13. c
  14. c
  15. a
  16. b
  17. b
  18. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 14 When The Earth Shook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: