Ch – 7 Human Environment – Settlement, Transport & Communication

Q.1: The place where a building or a settlement develops is known as its __________.

a) area

b) habitat

c) site

Q.2: Settlements which are occupied for a short time are known as _____________ settlements.

a) short

b) temporary

c) permanent

Q.3: Which of these conditions is important for an ideal settlement ?

a) harsh climate

b) availability of water

c) dry land

Q.4: The people living in deep forests, mountains and deserts practice __________ cultivation.

a) commercial

b) plant

c) shifting

Q.5: The seasonal movement of people is known as _____________.

a) Transhumance

b) Transport

c) Transmission

https://amzn.to/3s2tM9t

Q.6: A __________ settlement is closely built and can be seen in flat lands.

a) compact

b) scattered

c) permanent

Q.7: Scattered settlements are usually found in ____________.

a) Hilly regions

b) Thick forests

c) Both

Q.8: Match the following :

1. Thatched roofs, mud walled housesi. Areas which receive heavy rainfall
2. House on stiltsii. extreme cold regions
3. Dwellings made of iceiii. Hot climate

a) 1-i, 2-ii, 3-iii

b) 1-ii, 2-iii, 3-i

c) 1-iii, 2-i, 3-ii

Q.9: Invention of ________ made transport easier.

a) wheel

b) mobile

c) machines

Q.10: In Tibet, ________ are used for transport.

a) Llamas

b) Camels

c) Yaks

https://amzn.to/3bfMBAa

Q.11: The ________________ connects Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata.

a) Golden Quadrilateral

b) Golden Polygon

c) Golden Point

Q.12: _______________ highway in the Himalayan Mountains is one of the highest roadways in the world.

a) Manali-Tibet

b) Manali-Leh

c) Kashmir-Kanyakumari

Q.13: Roads built under ground are called __________.

a) subways

b) under paths

c) both

Q.14: The ____________ Revolution brought a speedy development of rail transport.

a) Indian

b) Industrial

c) Agriculture

Q.15: __________ are the cheapest for carrying heavy and bulky goods over long distances.

a) Roadways

b) Railways

c) Waterways

https://amzn.to/2LrCD3G

Q.16: ______________ are extremely useful in most inaccessible areas and in calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines.

a) Aeroplanes

b) Helicopters

c) Rockets

Q.17: ___________ provides us with worldwide information and interaction and has made our lives more comfortable.

a) Internet

b) Mobile

c) Vehicles

Q.18: ____________ is the process of conveying messages to others.

a) Communication

b) Transportation

c) Both

Answers:

https://amzn.to/3nkaUzd

  1. c
  2. b
  3. b
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. c
  9. a
  10. c
  11. a
  12. b
  13. c
  14. b
  15. c
  16. b
  17. a
  18. a

https://amzn.to/3neBeLa

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 7 Human Environment – Settlement, Transport & Communication

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: