Ch – 9 Women, Caste & Reforms

Q.1: Women who died by burning themselves in their husband’s funeral pyre were known as “__________”, meaning virtuous women.

a) dasi

b) shakti

c) sati

Q.2: Traders and moneylenders belonged to ________ caste.

a) Brahmin

b) Kshatriya

c) Vaishya

Q.3: ‘Brahmo Sabha’ which was later known as ‘Brahmo Samaj’ was founded by ________________ in Calcutta.

a) Raja Ram Mohan Roy

b) Dayanand Saraswati

c) Swami Vivekanand

Q.4: In which popular festival, did devotees undergo a peculiar form of suffering as a part of ritual worship ?

a) Diwali

b) Hook swinging festival

c) Eid

Q.5: When was the law permitting widow remarriage passed ?

a) 1850

b) 1865

c) 1856

https://amzn.to/3bhsNfB

Q.6: In Telugu speaking areas of Madras Presidency, __________________ formed an association for widow remarriage.

a) Ishwarchandra Vidyasagar

b) Dayanand Sarawati

c) Veerasalingam Pantulu

Q.7: In __________, Sati system was banned.

a) 1829

b) 1857

c) 1814

Q.8: _______________ founded Arya Samaj in 1875, an organisation that attempted to reform Hinduism.

a) Dayanand Saraswati

b) Swami Vivekanand

c) Raja Rammohan Roy

Q.9: Which was one of the first institutions to provide girls with the kind of learning that was usual for boys at the time ?

a) Hindu Vidyalaya

b) Kendriya Vidyalaya

c) Hindu Mahila Vidyalaya

Q.10: The first Urdu novels began to be written from the late ___________ century.

a) seventeenth

b) eighteenth

c) nineteenth

https://amzn.to/2XvpTMx

Q.11: The book criticising the social differences between men and women, Stripurushtulna, was written by ________________.

a) Jyotirao Phule

b) Tarabai Shinde

c) Pandita Ramabai

Q.12: According to the ________________ Act, 1929, no man below the age of 18 and woman below the age of 16 could marry.

a) Widow Remarriage

b) Marriage

c) Child Marriage Restraint Act

Q.13: In Bombay, _________________ was founded in 1840 to work for abolition of caste.

a) Prarthana Samaj

b) Paramhans Mandali

c) Both

Q.14: ____________ were an important untouchable caste of present day Andhra Pradesh, and were experts at cleaning hides, tanning them for use and sewing sandals.

a) Madigas

b) Pariah

c) Mahar

Q.15: Who gave the famous statement, “oru jati, oru matham, oru daivam manushyanu” ?

a) Ghasidas

b) Haridas Thakur

c) Shri Narayana Guru

https://amzn.to/3ni5MMd

Q.16: _________________ was an association founded by Jyotirao Phule to propogate caste equality.

a) Arya Samaj

b) Brahmo Samaj

c) Satyashodhak Samaj

Q.17: In _________, Ambedkar started a temple entry movement.

a) 1972

b) 1927

c) 1913

Q.18: ____________ founded the Self-Respect Movement.

a) Periyar

b) Narayana Guru

b) Ghasidas

Q.19: In the ____________________ movement, students of Henry Louis Vivian Derozio campaigned for the freedom of thought and expression.

a) Young India

b) Young Bengal

c) Young Bharat

Q.20: _____________ Samaj established in Madras in 1864, was inspired by the Brahmo Samaj.

a) Prarthana

b) Satyashodhak

c) Veda

https://amzn.to/3om9Igh

Q.21: The Mohammedan Anglo-Oriental College, founded by Sayyid Ahmed Khan in 1875 at Aligarh, later became the _________________________.

a) Aligarh Muslim University

b) Aligarh Oriental University

c) Mohammed University

Q.22: The ____________________ sought to rid Sikhism of superstitions, caste distinctions and practices seen by them as non-Sikh.

a) Sikh Movement

b) Singh Sabha Movement

c) Reform Movement

Q.23: Jyotirao Phule established a connection in his book _____________, between caste oppression and the practice of slavery in America.

a) Gulamgiri

b) Sultana’s Dream

c) Shetkaryaca Asud

Answers:

https://amzn.to/3hTbP8W

  1. c
  2. c
  3. a
  4. b
  5. c
  6. c
  7. a
  8. a
  9. c
  10. c
  11. b
  12. c
  13. b
  14. a
  15. c
  16. c
  17. b
  18. a
  19. b
  20. c
  21. a
  22. b
  23. a

https://amzn.to/35k7beT

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 9 Women, Caste & Reforms

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: