Ch – 6 Physical & Chemical Changes

Q.1: Properties such as size, shape, colour, etc. of a substance are called its ____________ properties.

a) physical

b) chemical

c) both

Q.2: The iron acquires a film of ____________ substance, when it gets rusted.

a) greyish

b) greenish

c) brownish

Q.3: Magnesium + Oxygen —-> _______________.

a) Magnesium Oxygen

b) Magnesium Oxide

c) Magnesium Dioxide

q.4: The magnesium ribbon burns with a brilliant _________ light.

a) green

b) red

c) white

https://amzn.to/3nqrYUv

Q.5: When Magnesium Oxide reacts with __________, it becomes Magnesium Hydroxide.

a) water

b) sulphur

c) hydrogen

Q.6: A __________ change is generally reversible.

a) physical

b) chemical

c) both

Q.7: Explosion of a firework is a ___________ change.

a) physical

b) chemical

c) reversible

Q.8: ___________ layer protects us from harmful ultraviolet radiations from sun.

a) oxygen

b) ozone

c) none

Q.9: The iron oxide is commonly known as “______”.

a) iron

b) ferrous oxide

c) rust

https://amzn.to/3opHelP

Q.10: When carbon dioxide is passed through lime water, ____________ is formed, which makes lime water milky.

a) calcium dioxide

b) calcium oxide

c) calcium carbonate

Q.11: Blue Vitriol is the chemical name of _____________.

a) sulphuric acid

b) copper sulphate

c) iron sulphate

Q.12: Burning is always accompanied by production of ___________.

a) vapour

b) moisture

c) heat

Q.13: Which of the following things may accompany a chemical change ?

i) Heat, light or any other radiation.

ii) Change of smell

iii) Change of colour

a) only ii

b) i and iii

c) i, ii and iii

Q.14: The process of depositing a layer of zinc on iron is called ___________________.

a) galvanisation

b) rusting

c) crystallisation

https://amzn.to/3hT2ldG

Q.15: _______________ is made by mixing iron with carbon and metals like chromium, nickel and manganese.

a) Stainless steel

b) Iron steel

c) Aluminium

Q.16: Large crystals of pure form can be obtained from their substances by the process of ______________.

a) crystallisation

b) sedimentation

c) evaporation

Answers:

https://amzn.to/3ns3fit

  1. a
  2. c
  3. b
  4. c
  5. a
  6. a
  7. b
  8. b
  9. c
  10. c
  11. b
  12. c
  13. c
  14. a
  15. a
  16. a

https://amzn.to/2XnSLGq

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Ch – 6 Physical & Chemical Changes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: