Ch – 3 Nazism & The Rise Of Hitler (Part 1)

Q.1: At the end of the World War II, an ________________________ at Nuremberg was set up to prosecute Nazi war criminals for Crimes against Peace, for War Crimes and Crimes against Humanity.

a) International Justice Tribunal

b) International Criminal Tribunal

c) International Military Tribunal

Q.2: In ________, the Allied Powers were joined by USSR and USA.

a) 1915

b) 1914

c) 1941

Q.3: Earlier, the German Parliament was known as __________.

a) Bundestag

b) Reichstag

c) None

Q.4: Which peace treaty was signed at the end of First World War ?

a) Treaty of Versailles

b) The Treaty of Paris

c) Treaty of Tordesillas

https://amzn.to/3q0VHoy

Q.5: The ___________ Clause held Germany responsible for the war and damages the Allied countries suffered.

a) War Guilt

b) War Criminal

c) War Damage

Q.6: The supporters of Weimar Republic, mainly Socialists, Catholics and Democrats, became targets of attack in the conservative nationalist circles. They were mockingly called as “______________”.

a) November criminals

b) October criminals

c) December criminals

Q.7: Which of the following statements tell us about the imprint left by First World War on European society and polity ?

i) Soldiers were placed below civilians.

ii) Media glorified trench life.

iii) Politicians stressed on the need for men to be strong and aggressive.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.8: The birth of Weimar Republic coincided with the revolutionary uprising of the ______________ League.

a) Bolshevik

b) Spartacist

c) German

Q.9: The uprising was crushed by Weimar Republic with the help of a war veterans organisation called ______________.

a) Free Corps

b) Free Germany

c) Free Berlin

https://amzn.to/3q1u6Uf

Q.10: Germany had to pay war reparations in ___________.

a) dollars

b) coal

c) gold

Q.11: Which leading industrial area of Germany was occupied by French, when the Germans failed to pay reparations ?

a) Hamburg

b) Berlin

c) Ruhr

Q.12: Why did the value of German mark collapse during 1923 ?

a) Because they recklessly circulated printed currency.

b) Because they failed to pay reparations.

c) Because the prices soared.

Q.13: ____________ intervened to bail Germans out by introducing Dawes Plan.

a) French

b) Italians

c) Americans

Q.14: Why did the national income of USA fell by half during the years between 1929 and 1932 ?

i) Exports fell

ii) Factories were shut down

iii) Speculators withdrew money from the market.

a) only iii

b) i and ii

c) i, ii and iii

https://amzn.to/3sggsPd

Q.15: Wall Street Exchange crashed in ________.

a) 1925

b) 1929

c) 1992

Q.16: How did the Great Depression effect the German economy ?

a) Number of unemployed touched an unprecedented 6 million.

b) By 1932, industrial production was reduced to 40% of 1929 level.

c) Both

Q.17: Which article of Weimar Republic gave the President the power to impose emergency, suspend civil rights and rule by decree ?

a) Article 21

b) Article 48

c) Article 40

Q.18: A situation where prices rise phenomenally high is called _______________.

a) deflation

b) proletarianisation

c) hyperinflation

Answers:

https://amzn.to/2LjECY9

  1. c
  2. c
  3. b
  4. a
  5. a
  6. a
  7. b
  8. b
  9. a
  10. c
  11. c
  12. a
  13. c
  14. c
  15. b
  16. c
  17. b
  18. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 3 Nazism & The Rise Of Hitler (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: