Ch – 3 Nazism & The Rise Of Hitler (Part 2)

Q.1: In 1919, Hitler joined a small group called _________________.

a) German Labour Party

b) German Workers Party

c) German Imperial Party

Q.2: By ________, Nazi Party became the largest party in Germany.

a) 1932

b) 1928

c) 1926

Q.3: What promises did Hitler make during his speeches ?

i) To restore dignity of German people.

ii) To welcome all foreign influences.

iii) To secure the future of youth and provide them employment.

iv) To undo the injustice of Versailles Treaty.

a) i, ii and iv

b) i, iii and iv

c) ii, iii and iv

Q.4: President Hindenburg offered ______________, the highest position in the cabinet of ministers, to Hitler on 30 January 1933.

a) Vice-President

b) Prime Minister

c) Chancellorship

https://amzn.to/3q0pgqe

Q.5: On 3 March 1933, _________________ was passed, which established dictatorship in Germany.

a) Enabling Act

b) Fire Decree

c) None

Q.6: The project by Hjalmar Schacht to create full employment through a state-funded work-creation programme, resulted in the famous German superhighways and the people’s car __________________.

a) Tesla

b) Ford

c) Volkswagen

Q.7: Hitler integrated Austria and Germany in _________.

a) 1933

b) 1938

c) 1941

Q.8: In ____________, Germany invaded Poland.

a) September 1939

b) November 1940

c) September 1940

Q.9: In ______________, a Tripartite Pact was signed between Germany, Italy and Japan.

a) September 1939

b) November 1940

c) September 1940

https://amzn.to/35oqSlO

Q.10: The World War two ended in ___________ with Hitler’s defeat and US dropping atom bomb on Hiroshima in Japan.

a) May 1941

b) May 1944

c) May 1945

Q.11: _______________ were at the top of racial hierarchy, according to Nazi ideology.

a) Nordic German Aryans

b) Red Indians

c) None

Q.12: The phrase “Survival of the fittest” was coined by ______________.

a) Charles Darwin

b) Herbert Spencer

c) Adolf Hitler

Q.13: Jews lived in a separately marked areas called ___________.

a) ghettos

b) forts

c) both

Q.14: _____________ was a Nazi youth group for children below 14 years of age.

a) Jungvolk

b) Lebensraum

c) None

Q.15: The Youth League of the Nazis was later renamed as ______________.

a) German Youths

b) Aryan Youths

c) Hitler Youth

Q.16: To encourage women to produce many children,_______________ were awarded.

a) Honour Crosses

b) Star Crosses

c) Cash prizes

Answers:

https://amzn.to/2LbwBEV

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. a
  6. c
  7. b
  8. a
  9. c
  10. c
  11. a
  12. b
  13. a
  14. a
  15. c
  16. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 3 Nazism & The Rise Of Hitler (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: