Ch – 7 Our Country – India

Q.1: The _____________ is a piece of land that is surrounded by water on three sides.

a) island

b) peninsula

c) delta

Q.2: The north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about ___________ km.

a) 3,200

b) 2,500

c) 3,700

Q.3: India is located in the ___________ hemisphere.

a) northern

b) southern

c) western

Q.4: India has an area of about _______ million sq. km.

a) 3.42

b) 3.36

c) 3.28

https://amzn.to/2Li5FmN

Q.5: The local time in India changes by ________ minutes for every one degree of latitude.

a) four

b) three

c) ten

Q.6: The longitude of ________ is taken as the Standard Meridian of India.

a) 700 30′ E

b) 970 25′ E

c) 820 30′ E

Q.7: Sri Lanka is separated from India by ______ Strait.

a) Malacca

b) Palk

c) Berring

Q.8: __________ countries share land boundaries with India.

a) eight

b) six

c) seven

Q.9: The states of India have mainly been formed on the basis of _____________.

a) festivals

b) languages

c) religions

https://amzn.to/2XpqwHl

Q.10: Him + alaya means ______________.

a) abode of snow

b) abode of water

c) abode of nature

Q.11: Mount Everest is located in _________ range.

a) Himadri

b) Himachal

c) Shiwalik

Q.12: A river or stream which contributes its water to a main river by discharging it into main river from either side is known as ____________.

a) water fall

b) tributary

c) lake

Q.13: _____________________ form the world’s largest delta (Sunderban delta).

a) Kaveri-Krishna

b) Narmada-Tapi

c) Ganga-Brahmaputra

Q.14: Where the rivers enter into the sea, that point is called the ____________ of the river.

a) starting point

b) mouth

c) entrance

https://amzn.to/3hXIDh1

Q.15: Many popular hill stations are situated in ____________ range.

a) Himadri

b) Himalaya

c) Shiwalik

Q.16: In the western part of India, lies the _____________________ desert.

a) Great Indian

b) Sahara

c) Gobi

Q.17: The __________ Ghats are broken and uneven.

a) Eastern

b) Western

c) Both

Q.18: Which of the following is west-flowing river that drain into Arabian Sea ?

a) Narmada

b) Tapi

c) Both

Q.19: _____________ are the coral islands that are located off the coast of Kerala.

a) Andaman and Nicobar Islands

b) Lakshadweep Islands

c) None

https://amzn.to/35pBvVm

Q.20: Corals are skeletons of tiny marine animals called _________.

a) polyps

b) angelfish

c) cherubfish

Q.21: ____________ is a huge sea wave generated due to an earthquake on the sea floor.

a) Torando

b) Hurricane

c) Tsunami

Answers:

https://amzn.to/3ovgaBG

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. a
  6. c
  7. b
  8. c
  9. b
  10. a
  11. a
  12. b
  13. c
  14. b
  15. b
  16. a
  17. a
  18. c
  19. b
  20. a
  21. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 7 Our Country – India

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: