Ch – 9 Vital Villages, Thriving Towns

Q.1: The use of iron began in the Indian subcontinent about ________ years ago.

a) 2500

b) 2000

c) 3000

Q.2: In Tamil region, large landowners were known as _____________.

a) vellalar

b) uzhavar

c) adimai

Q.3: ____________ didn’t have own land and had to earn a living, working on others’ fields.

a) dasa

b) karmakara

c) both

Q.4: The earliest works in Tamil, known as ______________ were composed around 2300 years ago.

a) Indus literature

b) Tamil literature

c) Sangam literature

Q.5: The ordinary ploughmen were known as _____________.

a) vellalar

b) uzhavar

c) adimai

https://amzn.to/35vzcjN

Q.6: Sanchi stupa is located in _____________.

a) Gujarat

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

Q.7: In northern India, village headman was known as ______________.

a) grama bhojaka

b) grihapatis

c) dasa

Q.8: The ceramic rings arranged one on top of the other were known as __________.

a) stupa

b) ring wells

c) pots

Q.9: Earlier, Bharuch was known as _____________.

a) Barygaza

b) Lothal

c) Dholavira

Q.10: The earliest coins which were used for about 500 years were ___________ coins.

a) minted

b) painted

c) punch marked

https://amzn.to/3qaFSvs

Q.11: Why was Mathura an important settlement for more than 2500 years ?

a) Because of religious sentiments related to Mathura.

b) Because it was located at the cross roads of two major trade routes.

c) None

Q.12: Which items were imported into Barygaza ?

a) wine, copper, gold coins

b) gold coins, ivory, agate

c) wine, tin, silk

Q.13: Around 2000 years ago, Mathura became second capital of ____________.

a) Mauryas

b) Guptas

c) Kushanas

Q.14: Mathura was an important centre for the worship of ____________.

a) Lord Shiva

b) Lord Krishna

c) Lord Ganesh

Q.15: ____________ were associations formed by crafts persons and merchants.

a) shrenis

b) community

c) society

https://amzn.to/2LDqYPt

Q.16: Rules of spinning and weaving are mentioned in ____________.

a) Jataka

b) Sangam literature

c) Arthashastra

Q.17: ______________ were tall double-handled jars that contained liquids such as wine or oil.

a) ring wells

b) amphorae

c) both

Q.18: __________ was made by pressing wet clay into a stamped mould.

a) punch marked coins

b) painted grey ware

c) Arrentine Ware

Q.19: ______________ was one of the most important rulers of Rome.

a) Augustus

b) Alexander

c) None

Q.20: Roman lamps, glassware and gems have been found in _______________ in Puducherry.

a) Trichy

b) Madras

c) Arikamedu

https://amzn.to/39jeWTH

Answers:

  1. c
  2. a
  3. c
  4. c
  5. b
  6. b
  7. a
  8. b
  9. a
  10. c
  11. b
  12. a
  13. c
  14. b
  15. a
  16. c
  17. b
  18. c
  19. a
  20. c

https://amzn.to/2MVMBv5

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 9 Vital Villages, Thriving Towns

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: