Ch – 10 The Banyan Tree

Q.1: The old magnificent banyan tree belonged to the ______.

a) grandfather

b) boy

c) grandmother

Q.2: The banyan tree was as old as __________.

a) Nashik

b) Dehra Dun

c) Shimla

Q.3: Who was the first friend of the boy ?

a) squirrel

b) monkey

c) dog

Q.4: Why did the friends and relatives of the squirrel thought that he was foolish ?

a) Because he lived in the banyan tree.

b) Because he trusted a human being.

c) Because he was played with other animals.

Q.5: During ________ season, the banyan tree was the noisiest place in the garden.

a) apple

b) mango

c) fig

https://amzn.to/2Kb7fGA

Q.6: Which book made up the boy’s banyan tree library ?

a) Huckleberry Finn

b) Treasure Island

c) Both

Q.7: Where did the boy spend his afternoons when it was not too hot ?

a) At the crude platform

b) In the living room

c) In the verandah

Q.8: The boy saw a cobra gliding out of a clump of __________.

a) thorns

b) bushes

c) cactus

Q.9: Cobra was a ________ and _________ fighter.

a) superb, clever

b) skillful, experienced

c) skillful, aggressive

Q.10: The sacs behind the cobra’s long sharp ___________ were filled with deadly poison.

a) incisors

b) fangs

c) canines

https://amzn.to/38Ckolh

Q.11: Who were the spectators of the combat ?

a) a jungle crow and an eagle

b) a jungle crow and a myna

c) a myna and a duck

Q.12: What did the cobra do to mesmerise the mongoose into making a false move ?

a) He swayed slowly from side to side

b) He met his opponent’s gaze

c) He tried to hiss and sway

Q.13: Who bit the snake and darted away again out of reach ?

a) myna

b) mongoose

c) crow

Q.14: Why did the myna and crow shriek insults at each other ?

a) Because they collided mid air with each other.

b) Because the cobra bit them back.

c) Because they were on opposite sides.

Q.15: Who decided not to interfere in the fight ?

a) crow

b) boy

c) myna

https://amzn.to/38A0HKS

Q.16: Who won at the end of the combat ?

a) cobra

b) mongoose

c) myna

Q.17: The crow was flung nearly _______ feet across the garden by the cobra.

a) 20

b) 30

c) 50

Answers:

  1. b
  2. b
  3. a
  4. b
  5. c
  6. c
  7. a
  8. c
  9. b
  10. b
  11. b
  12. a
  13. b
  14. a
  15. c
  16. b
  17. a

https://amzn.to/2LNdWig

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 10 The Banyan Tree

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: