Ch – 9 Desert Animals

Q.1: _____________ spent the hottest part of the day in cool underground burrows.

a) rats

b) dogs

c) gerbils

Q.2: ___________ are experts at catching drops of moisture on their legs, then lifting them into the air until the drops trickle down into their mouths.

a) gerbils

b) darkling beetles

c) honeybees

Q.3: There are more than ________ kinds of snakes around the world.

a) 2500

b) 2400

c) 2300

Q.4: The frightening rattle of rattle snake can be heard as far as ______ metres away.

a) 30

b) 20

c) 50

Q.5: Rattle snakes live in the dry, rocky deserts of _________.

a) Australia

b) America

c) Africa

https://amzn.to/38A1Jqc

Q.6: What does the rattle snake do to drive the intruder away ?

a) It holds the tail upright and rattles the end.

b) It bares fangs and hisses.

c) Both

Q.7: The snakes ‘hear’ sounds through ___________ in the ground.

a) music

b) sound

c) vibrations

Q.8: Snakes such as ___________ can survive for a year or more without eating.

a) Cobra

b) Python

c) Rattlesnake

Q.9: ____________ are small ground squirrels having light and dark stripes.

a) kangaroos

b) voles

c) chipmunks

Q.10: How do the mongooses look out for predators ?

a) By poking noses into holes.

b) By scratching the ground with their sharp claws.

c) both

https://amzn.to/2LGECS7

Q.11: Mongooses travel in groups to forage for __________________.

a) beetles, millipedes

b) chipmunks, millipedes

c) beetles, voles

Q.12: How do mongooses keep in touch while hunting ?

a) by humming

b) by twittering and calling

c) by hissing and calling

Q.13: Mongooses are famous for being able to kill _____________ without getting hurt themselves.

a) gerbils

b) rats

c) snakes

Q.14: The den of mongooses is made outside a ______________.

a) termite mount

b) hollow log

c) both

Q.15: Camels have _________ coats to keep themselves warm in winter.

a) shaggy

b) short

c) tidier

https://amzn.to/3qjSXTz

Q.16: A thirsty camel can drink about _________ gallons of water.

a) 20

b) 30

c) 40

Q.17: Camels can survive for _______ months without drinking any water at all.

a) 5

b) 10

c) 12

Q.18: The camels known as ___________ have only single hump.

a) Bactrian

b) Indian

c) Dromedary

Q.19: The __________ of camels act as storage containers.

a) feet

b) stomach

c) hump

Q.20: The _________ stored in hump nourishes camel when the food is scarce.

a) carbohydrates

b) fats

c) vitamins

https://amzn.to/2K6xQo3

Answers:

  1. c
  2. b
  3. c
  4. a
  5. b
  6. a
  7. c
  8. b
  9. c
  10. c
  11. a
  12. b
  13. c
  14. c
  15. a
  16. b
  17. b
  18. c
  19. c
  20. b

https://amzn.to/3skcrcs

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 9 Desert Animals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: