Ch – 7 Diversity in Living Organisms (Part 1)

Q.1: Which of the following regions is known as “The region of megadiversity” ?

a) Region between Tropic of Capricorn and South Pole

b) Region between Temperate Zones.

c) Region between Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn

Q.2: The idea of evolution was described by Charles Darwin in his book ________________ in 1859.

a) The Voyage of the Beagle

b) The Origin of Species

c) The Power of Movement in Plants

Q.3: Robert Whittaker classified all living organisms into ______ categories.

a) 4

b) 5

c) 6

Q.4: Organisms of _____________ group do not have a defined nucleus or organelles, nor do they show any multi-cellular body designs.

a) Protista

b) Monera

c) Plantae

Q.5: The symbiobic life forms are called ____________.

a) fungi

b) algae

c) lichens

Q.6: The mode of nutrition in Protista organisms is ______________.

a) autotrophic

b) heterotrophic

c) Either ‘a’ or ‘b’

Q.7: Some of the fungi have cell-walls made of a tough complex sugar called _____________.

a) cilia

b) chitin

c) crystals

Q.8: Plants that do not have well-differentiated body design fall in ________________ group.

a) Thallophyta

b) Bryophyta

c) gymnosperms

Q.9: Match the Plant groups with examples:

Plant GroupExample
1) Pteridophytai) Ipomoea
2) Gymnospermsii) Ferns
3) Bryophytaiii) Pinus
4) Thallophytaiv) Riccia
5) Angiospermsv) Algae

a) 1-i, 2-ii, 3-iii, 4-iv, 5-v

b) 1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-v, 5-i

c) 1-iv, 2-iii, 3-ii, 4-i, 5-v

https://amzn.to/3qgngdw

Q.10: _____________ are called the amphibians of the plant kingdom.

a) Bryophyta

b) Thallophyta

c) Pteridophyta

Q.11: Why are the thallophytes, bryophytes and pteridophytes called “cryptogamae” ?

a) Because their plant body is differentiated to form roots and stems.

b) Because they have specialised tissues for conduction of water.

c) Because their reproductive organs are inconspicuous.

Q.12: The plants of ____________ group are called algae.

a) Thallophyta

b) Bryophyta

c) Pteridophyta

Q.13: Plants with well-differentiated reproductive tissues that make seeds are called _______________.

a) Phanerogams

b) Amphibians

c) Cryptogamae

Q.14: Monocotyledonous are plants with seeds having _________ cotyledon.

a) single

b) double

c) triple

Q.15: Which of the following statements stand true for Gymnosperms ?

i) Their seeds are naked.

ii) They are evergreen and woody.

iii) Their seeds are covered.

a) i and ii

b) ii and iii

c) None

Answers:

  1. c
  2. b
  3. b
  4. b
  5. c
  6. c
  7. b
  8. a
  9. b
  10. a
  11. c
  12. a
  13. a
  14. a
  15. a

https://amzn.to/3nGYgdT

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 7 Diversity in Living Organisms (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: