Ch – 7 Diversity In Living Organisms (Part 2)

Q.1: The body of animals in ______________ group, is bilaterally symmetrical, meaning that the left and right halves of the body have the same design.

a) Coelenterata

b) Porifera

c) Platyhelminthes

Q.2: ____________ means organisms with holes.

a) Coelenterata

b) Porifera

c) Platyhelminthes

Q.3: Which of the following statements represent the characteristics of Porifera ?

i) Body is covered with a hard outside layer or skeleton.

ii) Body is made of two layers of cells.

iii) Body designs involves minimal differentiation.

a) i and ii

b) i and iii

c) ii and iii

Q.4: Why are the Platyhelminthes called “Triploblastic” ?

a) Because they have three layers of cells.

b) Because they mostly live in colonies.

c) Because they have two layers of cells.

Q.5: The worms in the intestines belong to _____________ group.

a) Nematoda

b) Annelida

c) None

Q.6: What is the similarity between Nematoda and Annelida animals ?

a) Both are bilaterally symmetrical

b) Both are triploblastic

c) Both ‘a’ and ‘b’

Q.7: The body of ___________ is flattened dorsiventrally, thus they are also called “flatworms”.

a) Coelenterata

b) Annelida

c) Platyhelminthes

Q.8: ___________ is likely to be the largest group of animals.

a) Nematodes

b) Arthropoda

c) Mollusca

Q.9: ____________ have hard calcium carbonate structures that they use as a skeleton.

a) Nematodes

b) Echinodermata

c) Mollusca

Q.10: Snails and mussels come under the ___________ group of animals.

a) Nematodes

b) Echinodermata

c) Mollusca

Q.11: The ___________ is a long rod-like support structure that runs along the back of the animal separating the nervous tissue from the gut.

a) notochord

b) cilia

c) coelomic cavity

Q.12: Vertebrates are grouped into ________ classes.

a) five

b) six

c) eight

Answers:

  1. c
  2. b
  3. b
  4. a
  5. a
  6. c
  7. c
  8. b
  9. b
  10. c
  11. a
  12. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 7 Diversity In Living Organisms (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: