Ch – 5 Pastoralists In The Modern World

Q.1: Gaddi shepherds of Himachal Pradesh spend their winter in the low hills of ______________ range.

a) Himadri

b) Himalaya

c) Shiwalik

Q.2: Gujjar cattle herders live in ________ made of ringals and grass from the Bugyal.

a) shikaras

b) huts

c) mandaps

Q.3: Gujjar Bakarwals of ________________ are great herders of goat and sheep.

a) Jammu & Kashmir

b) Gujarat

c) Madhya Pradesh

Q.4: _____________ is a dry forested area below the foothills of Garhwal & Kumaun.

a) Bugyal

b) Terai

c) Bhabar

Q.5: ____________ were an important pastoral community of Maharashtra.

a) Bakarwals

b) Dhangars

c) Changpas

https://amzn.to/38NA6KF

Q.6: __________ crop is usually harvested between September & October.

a) Kharif

b) Rani

c) Zayad

Q.7: __________________ is a flourishing agricultural tract with high rainfall and rich soil.

a) Konkan

b) Marathwada

c) Vidarbha

Q.8: The ____________ of Karnataka & Andhra Pradesh reared sheep and goats and sold woven blankets.

a) Kurumas

b) Kurubas

c) Both

Q.9: Which were the only animals who liked the swampy, wet conditions of the coastal areas during the monsoon months ?

a) Cows

b) Buffaloes

c) Goats

Q.10: _________________ were the well-known group of grazers who were found in villages of Uttar Pradesh, Punjab, Rajasthan, Madhya Pradesh & Maharashtra.

a) Banjaras

b) Gollas

c) Kurumas

https://amzn.to/3bHGcOw

Q.11: The settlement of camel herders named Maru Raikas was known as ____________.

a) Mandaps

b) Dhandi

c) Both

Q.12: Which of the following factors were considered by pastoral groups for sustainability ?

i) To know where they could get water and pasture.

ii) To judge how long could they stay at one place.

iii) To calculate the timings of their movements.

iv) To select farmers who would look after their goats and sheep.

a) i, ii, iii

b) ii, iii

c) i, ii, iv

Q.13: ____________ can tell us about how a pastoral group looks at its own past.

a) Books

b) Oral traditions

c) Cave paintings

Q.14: The villages of Maldhari herders are found in ________________.

a) Alwar

b) Porbandar

c) Rann of Kutch

https://amzn.to/39DYlKx

Q.15: Under the colonial state, all grazing lands were transformed into _______________.

a) community lands

b) cultivated farms

c) reserved area

Q.16: Under _________________ Rules, uncultivated lands were taken over and given to select individuals.

a) Land Settlement

b) Grazing Land

c) Waste Land

Q.17: How did the Forest Acts change the lives of pastoralists ?

i) They were prevented from entering all forests.

ii) They needed permit to enter any forest.

iii) Their entry and departure was specified.

a) i and iii

b) i and ii

c) ii and iii

Q.18: By which Act, many communities of craftsmen, traders and pastoralists were classified as Criminal Tribes ?

a) Criminal Tribes Act, 1871

b) Criminal Tribes Act, 1888

c) Criminal Tribes Act, 1851

Answers:

https://amzn.to/3oOTRXD

  1. c
  2. c
  3. a
  4. c
  5. b
  6. a
  7. a
  8. c
  9. b
  10. a
  11. b
  12. a
  13. b
  14. c
  15. b
  16. c
  17. c
  18. a

https://amzn.to/2LQaovR

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

4 thoughts on “Ch – 5 Pastoralists In The Modern World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: