Ch – 8 A Short Monsoon Diary

Q.1: One of the famous diaries published as a book is ‘___________________’.

a) The Diary Of A Young Girl

b) A Writer’s Diary

c) The Unabridged Journals of Sylvia Plath

Q.2: The author described the ____________ in one sentence as, “A paradise that might have been”.

a) hill station

b) valley

c) both

Q.3: The ___________ have heralded the arrival of some seasonal visitors.

a) cyclone

b) rains

c) winter

Q.4: When there is no dearth of food for insectivorous birds ?

a) At the arrival of winter

b) At the arrival of summer

c) At the arrival of rains

Q.5: What gives the author the feeling of being untouched by and yet in touch with the rain ?

a) tin roof

b) insectivorous birds

c) leeches

https://amzn.to/39HcUwG

Q.6: The _________ was not seen for eight or nine days because of the endless rains and permanent mist.

a) moon

b) stars

c) sun

Q.7: What signifies the end of rains ?

a) Returning of seasonal visitors

b) End of permanent mist

c) Cobra lilies seeds turning into red

Q.8: According to the grandmother, what were considered lucky ?

a) Chuchundars

b) Leeches

c) Rodents

Q.9: This story takes place in _______________.

a) Darjeeling

b) Mussoorie

c) Manali

Q.10: “A Short Monsoon Diary” was written by _______________.

a) Ruskin Bond

b) Rudyard Kipling

c) Rick Riordan

https://amzn.to/38PoWor

Answers:

  1. a
  2. c
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. c
  8. a
  9. b
  10. a

https://amzn.to/2LZgIkV

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: